Vier doden bij aanslagen op VN-doelen in Mali

Eén Chinese blauwhelm kwam om. Een autobom ging af enkele kilometers van de plek waar 450 Nederlandse militairen gelegerd zijn.

Archiefbeeld van blauwhelmen op patrouille in de Malinese plaats Timboektoe.
Archiefbeeld van blauwhelmen op patrouille in de Malinese plaats Timboektoe. Foto Alou Sissoko/AFP

Bij een dubbele aanslag op VN-projecten in het noorden van Mali zijn vier doden gevallen, van wie één Chinese blauwhelm. Dat heeft een woordvoerder van de VN-missie bevestigd, na berichtgeving van internationale media, aan persbureaus AFP en Reuters.

Bij de eerste aanslag ging een autbom af, enkele kilometers van een ander kamp waar zo’n 450 Nederlanders gestationeerd zijn. Naast de gedode blauwhelm raakten hier nog drie andere Chinezen zwaargewond, volgens AFP. Naast de ontploffing zijn bij de aanval ook schoten gelost. Bij een tweede aanval enkele kilometers verderop zijn twee Malinese bewakers en een Franse onderzoeker om het leven gekomen. Er zouden geen Nederlanders gewond zijn geraakt.

De aanslagen zijn uitgevoerd door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) samen met leden van de lokale tak Al-Mourabitoun, meldt de Amerikaanse SITE Intelligence Group, die de situatie in het Midden-Oosten monitort.

Onrust in Mali

Drie dagen geleden kwamen al vijf Togolese soldaten om in Mali toen ze in een hinderlaag terechtkwamen. Enkele weken terug werden Tsjadische blauwhelmen gedood door een bermbom.

In Mali loopt sinds 2013 de VN-veiligheidsmissie Minusma, waaraan meer dan veertig landen deelnemen. Zo’n 11.000 militairen moeten ervoor zorgen dat jihadistische strijders in het noorden van het land niet vrij kunnen bewegen. Het geweld in de regio laait flink op sinds moslimextremisten in 2012 het noorden van Mali bezetten. De 450 Nederlandse militairen voeren verkenningen uit in het gebied en verzamelen inlichtingen voor de VN-missie.

    • Menno Sedee
    • Jorg Leijten