Strijdend Oranje verslaat Polen met 1-2

Het elftal van Danny Blind kwam veel beter voor de dag dan in het gelijkspel tegen Ierland, afgelopen vrijdag.

Nederland viert de 0-1.
Nederland viert de 0-1. Foto ANP

Het Nederlands elftal heeft zich gerevancheerd voor de uiterst matige vertoning in de oefenwedstrijd tegen Ierland afgelopen vrijdag. In Gdansk werd het tegen Polen 1-2. Daarmee versloeg Oranje een EK-deelnemer, die 27e staat op de FIFA-wereldranglijst. De goals werden gemaakt door Vincent Janssen en Georginio Wijnaldum, in een wedstrijd waarin Oranje vechtlust toonde, veel accurater was in balbezit en achterin weinig weggaf.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Ierland stond er een basisopstelling die op drie plekken was gewijzigd. Kevin Strootman (AS Roma) maakte op het middenveld plaats voor Marco van Ginkel (PSV), Kenny Tete (Ajax) begon ten faveure van Joël Veltman (Ajax) als rechtsback en Memphis Depay (Manchester United) werd als vleugelspits gepasseerd voor Steven Berghuis (Watford FC).

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje De volksliederen klinken in Gdansk! Deze elf moeten het gaan doen voor #Oranje! #POLNED https://t.co/E2Iyk6Nwx2

Strijdlust en balbezit

De openingsfase van de wedstrijd voor Polen. Het dichtst bij een goal was Ajax-spits Arek Milik, die eerst uitgleed maar daarna met zijn inzet nog de onderkant van de lat raakte. Daarna nam Nederland het initiatief over, met veel balbezit tot gevolg. De ploeg oogde strijdlustig en passte nauwkeurig. Toonbeeld daarvan was Ajacied Riechedly Bazoer die bij zijn 23 passes niet een keer de bal aan de tegenstander verspilde.

In de 33e minuut was het raak. Spits Vincent Janssen van AZ knikte van dichtbij een voorzet van de rechterkant binnen van Steven Berghuis. In zijn derde interland was de 21-jarige speler al goed voor zijn tweede goal. Daar had hij 207 minuten voor nodig. Daarna waren er voor beide ploegen geen grote kansen meer in de eerste helft.

Fans vieren de 0-1

Het contrast met de vorige wedstrijd liet zich ook uiten in het aantal schoten. De negen pogingen in de eerste helft (drie op goal) waren er ruimschoots meer dan in 90 minuten tegen Ierland.

Tegenslag en veerkracht

Met Patrick van Aanholt (Sunderland) als linksback in plaats van Jetro Willems (PSV) werd de tweede helft afgetrapt. Onmiddellijk begon Oranje weer druk te zetten, zonder dat het tot kansen leidde. In de 60e minuut viel enigszins onverwacht de gelijkmaker. Uit een corner kon verdediger Artur Jedrzejczyk vrij binnenkoppen. Het legde een structureel probleem bloot van de Oranje-defensie. Van de laatste negen tegengoals vielen er zeven uit standaardsituaties.

Beide ploegen brachten frisse spelers in voor het laatste deel van de wedstrijd. Vleugelspeler Berghuis werd bij Nederland vervangen door Luciano Narsingh (PSV), Karol Linetty verving sterspits Lewandowksi bij de Polen en Kevin Strootman mocht invallen voor Marco van Ginkel, die weinig van invloed kon zijn op het spelverloop. In de spits kwam Bas Dost in het veld voor doelpuntenmaker Vincent Janssen.

Het wisselbeleid loonde. Met een combinatie drong Wijnaldum in minuut 76 het strafschopgebied binnen, draaide knap weg en schoot met links de bal in de kruising: 1-2.

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje 76. Lekker doelpunt hoor van Wijnaldum. Hij schiet uit de draai binnen: 1-2! #POLNED

Een aantal minuten later was vleugelspeler Quincy Promes (Spartak Moskou) dicht bij een goal, maar de doelman stopte zijn schot. Polen drong daarna nog aan, kreeg een aantal kansen, maar gaf daarbij ook ruimte achterin weg. Strootman kon oog in oog met de keeper een pass van Promes net niet het doel in tikken.

Over drie dagen wacht in Wenen Oostenrijk als volgende tegenstander.

    • Joram Bolle