Stadse bij zoekt bloemen

None

Hoe ambachtelijk werkt de bij nog? De stedelijk levende honingbij heeft haar voedselaanbod flink zien veranderen. Tuintjes worden betegeld, bloemenweelde maakte plaats voor parkeerplaatsen. Tegelijkertijd is er op straat en in het plantsoen rijk aanbod aan suikerwater gekomen. Door zwervende blikjes, van cola tot vruchtendrank. En de nectar die bijen uit bloemen halen is tenslotte een soort suikeroplossing.

In Amerika is het frisdrankaanbod voor de dieren nog overstelpender, door achtergelaten megabekers vol zoetigheid. Reden voor Amerikaanse stadsecologen om na te gaan of stadsbijen nog wel de officiële bloemenhoning leveren, in plaats van gerecycled restmateriaal. Met isotooponderzoek is dat heel goed mogelijk. Het resultaat is ontroerend: de bijen blijven de bloem toch trouw en resten frisdrank, soms zelfs calorierijker dan de nectar in bloemen, mijden ze (Journal of Urban Ecology, online, mei).

Dat de sociale insecten heus wel kunnen moderniseren bleek eerder uit een vreemd verschijnsel. Amerikaanse stadsbijen die opeens rode honing produceerden. Zij haalden hun grondstof bij een siroopfabriek met nogal openlijk afvalbeleid. Siroop, oké, maar frisdrank vinden bijen onfris.

    • Frans van der Helm