Spekman: PvdA weerde Erdogan-aanhangers

Turkse Nederlanders De PvdA zegt volgers van de Turkse regeringspartij AKP te hebben moeten uitsluiten van haar lokale kieslijsten.

Hans Spekman tijdens zijn speech tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA in De Rijtuigenloods in Amersfoort.
Hans Spekman tijdens zijn speech tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Foto Robin Utrecht / ANP

De Partij van de Arbeid heeft moeten verhinderen dat conservatief-religieuze Turkse Nederlanders die banden hebben met de Turkse president Erdogan kandidaat zouden worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Hans Spekman zegt vandaag in NRC:

„Het bestuur werd gewaarschuwd dat leden van de jongerenpartij van Erdogan probeerden op lokale lijsten te komen. Toen hebben we die afdelingen ingeseind: pas op, die jongens komen met andere bedoelingen. Ze zijn van de lijst gehaald.”

Spekman wil niet zeggen om hoeveel kandidaten het gaat en in welke gemeentes is ingegrepen. Voormalig PvdA-bestuurslid Fouad Sidali zegt: „Vanuit het partijbestuur zeiden we tegen afdelingen: als je twijfels hebt over de opvattingen van kandidaten met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, zet ze dan helemaal niet op de lijst en niet op een onverkiesbare plek. Kandidaten met een migrantenachtergrond komen vaak alsnog met voorkeurstemmen in de raad.”

Actieve PvdA’ers met wortels in de Turkse gemeenschap bevestigen het verhaal van Spekman. Ze zeggen dat het gaat om kandidaten die gelieerd zijn aan de European Union of Turkish Democrats (EUTD), een stichting die geldt als de informele Nederlandse afdeling van Erdogans AK-partij.

Afgewezen kandidaat

Eén van de kandidaten die geweerd werd, was Mehmet Akkoç, destijds werkzaam bij de EUTD. Hij wilde PvdA-raadslid worden in Amsterdam maar kwam niet op de lijst nadat de lokale afdeling getipt was over zijn opvattingen over Turkije. Akkoç zegt dat hij van de sollicitatiecommissie te horen kreeg dat hij „te jong en onervaren” was. Dat de afwijzing te maken had met zijn werk bij de EUTD heeft hem destijds „niet bereikt”.

Akkoç treedt regelmatig op in de media om te praten over Turkije. Samen met andere leden van de EUTD had hij in 2013 een ontmoeting met Erdogan in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky, toen deze als premier Nederland bezocht. In april van dit jaar startte Akkoç een petitie tegen de „eenzijdige en onvolledige” berichtgeving over Turkije in de Nederlandse media. Die petitie werd door bijna 10.000 mensen ondertekend.

In NRC zegt PvdA-voorzitter Spekman dat zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar kandidaten scherper gaat beoordelen op „links-progressieve waarden”, bijvoorbeeld op het gebied van homoseksualiteit en de gelijkheid van man en vrouw. „Mijn uitgangspunt: je komt op de lijst omdat je een goede volksvertegenwoordiger kan worden, niet omdat je veel stemmen haalt.”

De PvdA-top is extra alert op religieus-conservatieve kandidaten van Turkse afkomst sinds de Tweede Kamerleden Kuzu en Öztürk anderhalf jaar geleden de PvdA-fractie verlieten. Zij botsten met minister Asscher (Integratie, PvdA) over diens opstelling jegens Turkse religieuze organisaties in Nederland. Na hun vertrek begonnen Kuzu en Öztürk met Denk, volgens hen een partij voor assertieve Nieuwe Nederlanders.

Kritische ‘Nederturken’ in de PvdA zeggen dat de partij decennia lang opportunistisch is omgesprongen met de rekrutering van allochtone politici. Om electorale redenen kwamen kandidaten op de lijst met conservatief-religieuze opvattingen. „Iedere Turk die zich meldde kwam in de gemeenteraad”, zegt het Enschedese raadslid Cevdet Örnek. „Vierhonderd extra stemmen zijn mooi meegenomen.”

PvdA-raadsleden van Turkse komaf zeggen in NRC dat hun achterban de PvdA massaal de rug toekeert. Veel Turkse Nederlanders zouden overwegen om bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar op Denk te gaan te stemmen.