Snelle groei investeringen in energie uit zon en wind

Duurzame energie

China investeert het meeste in duurzame energie. Energie uit zon en wind loopt wereldwijd in op energie opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Ondanks de lage olieprijs, zijn wereldwijd de investeringen in duurzame energie fors toegenomen. Dat is vooral te danken aan opkomende economieën als China, India en Brazilië, waar de groene investeringen veel sneller groeiden dan in de geïndustrialiseerde landen. Vooral Europa blijft achter.

Volgens hetRenewables 2016 Global Status Reportdat deze woensdagochtend werd gepubliceerd, werd vorig jaar wereldwijd voor bijna 257 miljard euro geïnvesteerd in met name wind- en zonne-energie. Dat is ongeveer 7 miljard euro meer dan het vorige record, uit 2011 en zo’n 5 procent meer dan in 2014.

Het meeste geld – ongeveer 134 miljard euro – ging, net als in voorgaande jaren, naar zonne-energie, een toename van ongeveer 12 procent. Windenergie groeide 4 procent, met ruim 98 miljard euro.

Volgens het rapport is China, dat kampt met ernstige vervuiling door het gebruik van steenkool, nu veruit de grootste investeerder in duurzame energie, verantwoordelijk voor meer dan een derde van het totaal.

Het onderzoek werd uitgevoerd door REN21, waarin milieugroepen, wetenschappers en landen samenwerken. Woordvoerder Christine Lins noemt de resultaten „zeer opmerkelijk in een tijd dat de prijs van fossiele brandstoffen historisch laag is en duurzame energie op achterstand staat als het gaat om subsidie”.

‘Stop subsidie op fossiel’

Volgens Lins wordt voor iedere euro die wordt gebruikt om duurzame energie te stimuleren, vier euro gebruikt om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in stand te houden. Het rapport laat volgens haar zien dat duurzame energie langzamerhand concurrerend wordt met fossiele brandstoffen. Maar ze wijst er wel op dat er voor de vereiste energietransitie nog veel barrières moeten worden weggenomen, zowel in de infrastructuur als financieel.

Vorige week herhaalden de leiders van de G7, op een bijeenkomst in Tokio, hun belofte om voor 2025 alle subsidies op kolen, olie en gas te beëindigen. Ze riepen andere landen op om hetzelfde te doen.

Ondanks lage olieprijs stroomt het geld naar duurzaam

Groen

VS en China voorlopers

147

gigawattaan elektriciteit werd in 2015 nieuw geproduceerd met behulp van duurzame energie.

1.849

gigawattwas de wereldwijde capaciteit aan duurzame energie

21

procentdaalden de investeringen in duurzame energie in Europa, tegenover een groei van 19 procent in de VS en 17 procent in China.

44

procentvan de stroom in de EU wordt nu duurzaam opgewekt.

8,1

miljoen mensenzijn wereldwijd werkzaam in de duurzame energie