‘Signalen zwarte doos toestel EgyptAir gedetecteerd’

Daarmee hoopt het onderzoeksteam een grote stap te hebben gezet de zwarte doos te vinden.

De Franse marine zoekt ook met vliegtuigen naar brokstukken van het toestel.
De Franse marine zoekt ook met vliegtuigen naar brokstukken van het toestel. Foto Alexandre Groyer / AFP

Het Franse schip Laplace, dat zoekt naar het gecrashte EgyptAir-toestel MS804, heeft signalen opgepikt van een zwarte doos. Dat heeft de Franse luchtvaartonderzoeksdienst BEA, belast met het onderzoek naar de ramp, bekendgemaakt, zo meldt persbureau Reuters. Eerder op de dag meldden Egyptische autoriteiten al dat een signaal was opgemerkt dat “mogelijk” afkomstig is van één van de zwarte dozen.

Door het ontdekte signaal kan het gebied in de Middellandse Zee waarin naar de overblijfselen van het toestel wordt gezocht verkleind worden, vertelde de BEA. Een ander schip, van het bedrijf Deep Ocean Search, is onderweg naar het zoekgebied. Dat is uitgerust met een robot om tot op 3.000 meter diepte een zwarte doos naar boven te halen.

Lees ook over de mogelijke scenario’s: Uit de lucht gegrepen

Oorzaak nog onbekend

Het gebied waar de zwarte dozen vermoedelijk liggen, bevindt zich zo’n 300 kilometer ten noorden van Alexandrië. Zwarte dozen hebben genoeg energie van batterijen om zo’n dertig dagen lang een signaal, een zogeheten ping, af te geven, zodat ze gelokaliseerd kunnen worden.

Vlucht MS804 was op 19 mei onderweg van Parijs naar Kairo. Aan boord waren 66 mensen. Ergens boven de Middellandse Zee tussen Kreta en Egypte verdween het toestel van de radar. Wat de oorzaak van de crash is, is nog niet duidelijk. De zwarte dozen kunnen wellicht uitsluitsel geven.

Er zijn een aantal brokstukken en enkele menselijke resten gevonden. Op de dag van de crash werd al een signaal opgevangen van de emergency locator transmitter (ELT). Dat is een andere noodsignaal van een vliegtuig, dat losstaat van de pings van de zwarte dozen.

    • Joram Bolle