Het racismedebat kentert snel, op z’n Hollands

Het tij kentert naar goede Nederlandse gewoonte harder en sneller dan tot voor kort denkbaar leek.

Mediamomentje van Sylvana Simons in 'NOS Journaal'.
Mediamomentje van Sylvana Simons in 'NOS Journaal'.

Wat zou een nieuwe Mitsubishi Outlander eigenlijk kosten? Het ligt een beetje aan de uitvoering, maar reken maar op een dikke 40.000 euro. Dat is geen kleinigheid, maar nu ook weer niet een exorbitante uitgave voor een succesvolle jonge voetballer of rapper. Kennelijk dacht een Zwolse politieman daar anders over, toen hij maandagavond rapper Typhoon staande hield. Het werd het gesprek van de week, eerst op de sociale media, en later ook elders.

In RTL Boulevard toonde misdaadjournalist en ex-politieman John van den Heuvel alle begrip voor het zogeheten patsersbeleid. Gewone mensen in wijken snappen immers niet waarom jonge gasten in dure auto’s rijden en irriteren zich daaraan, aldus Van den Heuvel. Dan is het dus maar goed dat de dienders eens gaan kijken wat er aan de hand is.

Sociale afgunst van de onderbuik als leidend principe, dat kan toch niet de bedoeling zijn van enig beleid. En dan hebben we het nog niet eens over wat er volgens de betreffende agent echt speelde, namelijk een combinatie van leeftijd, auto en huidskleur. Etnisch profileren, heet dat. Zowel EenVandaag als Nieuwsuur nodigde Gerbrig Klos van Amnesty International en ervaringsdeskundige Gerald Roethof als spreker uit. De strafrechtadvocaat met getinte huid rijdt immers in een grote Mercedes en is naar eigen zeggen meerdere keren per maand de klos. Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom ontkent daarentegen dat er systematisch naar huidskleur wordt gekeken.

Wie durft nog vol te houden dat het debat over Zwarte Piet en het al dan niet bewuste racisme in Nederland nergens over zou gaan? Het tij kentert naar goede Nederlandse gewoonte harder en sneller dan tot voor kort denkbaar leek.

In De Tafel van Tijs (EO) prees de remonstrantse theoloog Tom Mikkers de constructieve, open toon waarop Typhoon de kwestie aan de orde stelde op Instagram, zodat de politie ook zonder gezichtsverlies excuses kon maken. Ook in dat opzicht gaat het dus de goede kant op in Nederland.

Toch zijn er ook nog veel mensen die eraan moeten wennen. In het NOS Journaal van acht uur besteedde Xander van der Wulp aandacht aan een „mediamomentje” van de nieuwe partij Denk. Aspirant-Kamerlid Sylvana Simons kondigde daar aan dat ze aangifte gaat doen van bedreiging en belediging. Van der Wulp vond het maar een beetje onzin, zo liet hij doorschemeren in zijn toon. „U bent nu ook politicus, wat is de politieke betekenis hiervan?”, luidde zijn vraag aan Simons. In zijn commentaar rondde hij af met een badinerend zinnetje over een aangekondigd nieuw initiatief van Denk: „Dan hopen ze weer op hongerige journalisten!”

Om meerdere redenen is die meta-uitspraak in het Journaal vreemd. Heeft Van der Wulp het over zichzelf? En zou hij de roofdierenmetafoor ook hebben toegepast op een mediamomentje van CDA, PVV of PvdA? Het zal wel een incident zijn, geen systematische bespotting van een partij met etnisch profiel.

    • Hans Beerekamp