Raad van State: schorsing Nico Tromp was onterecht

De huisarts uit Tuitjenhorn had kort na de schorsing zelfmoord gepleegd.

Een stille tocht in Tuitjenhorn in het voorjaar van 2015 ter ere van Nico Tromp.
Een stille tocht in Tuitjenhorn in het voorjaar van 2015 ter ere van Nico Tromp. ANP / Remko de Waal

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn had niet geschorst mogen worden door de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) wegens zijn rol bij een sterfgeval. Dat is woensdag het oordeel van de Raad van State. Tromp pleegde in 2013 na de schorsing zelfmoord.

Een bevel tot schorsing mag volgens de wet alleen gegeven worden als er een direct gevaar voor de veiligheid of gezondheid is en het nemen van maatregelen niet uitgesteld kan worden. Acuut ingrijpen was in dit geval niet nodig, zo oordeelt de Raad van State. Het hoger beroep was aangespannen door de weduwe van Tromp. Eerder bepaalde de bestuursrechter in Alkmaar dat Tromp wel terecht op non-actief was gesteld.

De weduwe van de arts, Anneke Tromp, schreef een open brief die werd gepubliceerd in NRC

Tromp had in augustus 2013 een terminaal zieke patiënt veel meer morfine gegeven dan officieel toegestaan. De patiënt was met slokdarmkanker uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te sterven. Aan Tromp werd gevraagd of hij iets had tegen de benauwdheid van de man. De huisarts spoot in één keer een gram morfine in, een hoeveelheid die dodelijk is. Op de overlijdenspapieren werd ‘natuurlijke dood’ ingevuld.

Een impuls

Een aanwezige co-assistente rapporteerde de zaak aan haar begeleider bij het AMC in Amsterdam, die de inspectie inlichtte. Via zijn advocaat verklaarde Tromp later dat hij verkeerd had gehandeld, hij had zijn impuls gevolgd om de patiënt “zo snel mogelijk pijn- en benauwdheidsvrij te krijgen”. In oktober werd Tromp voor zeven dagen geschorst door de inspectie. Korte tijd later pleegde hij zelfmoord.

Op de dood van Tromp volgde veel opschudding. De zaak wierp licht op wantrouwen dat er kan zijn tussen huisartsen, die bekend zijn met de praktijk, en de in hun ogen te strenge inspectie. Artsenorganisatie KNMG bood haar leden een opfriscursus aan, over wat wel en niet mag bij euthanasie. In Tuitjenhorn werd een stille tocht georganiseerd voor de huisarts.