Politiemol voorlopig op vrije voeten

De rechtbank in Den Bosch besloot de voorlopige hechtenis te schorsen omdat het nog een jaar duurt voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Mark M.
Mark M. ANP

De van grootschalige corruptie verdachte ‘politiemol’ Mark M. wordt vrijgelaten. De rechtbank in Den Bosch besloot de voorlopige hechtenis te schorsen omdat het nog een jaar duurt voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

De rechtbank liet tijdens de pro forma-zitting blijken dat het Openbaar Ministerie met te weinig nieuw bewijs is gekomen om een langere voorlopige hechtenis te rechtvaardigen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat pas in mei 2017 op de rol.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Besluit rechtbank #politiemol Mark M. vrij te laten is forse optater voor OM. Eerder hekelden rechters al gebrek voortvarendheid onderzoek.
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Korpschef Gerard Bouman noemde #politiemol eerder ‘rotste appel sinds tijden’ Raar dat onderzoek zo suf verloopt.

Zodra M. zijn paspoort heeft ingeleverd, wordt hij vrijgelaten. In april werd nog wel besloten dat M. langer vast zou zitten. De rechtbank vond toen wel dat het OM te weinig onderbouwd had dat M. vluchtgevaarlijk is. De rechters klaagden toen ook al dat het onderzoek van het OM te traag verliep.

Oud-politieman M. wordt ervan verdacht informatie te hebben doorverkocht aan criminelen. Het zou gaan om duizenden pagina’s vertrouwelijke onderzoeksinformatie. Mogelijk hebben tien strafrechtelijke onderzoeken hierdoor schade opgelopen.

    • Marcel Haenen