Politieagent aangehouden wegens lekken informatie

De agent wordt ervan verdacht informatie uit systemen van de uniformdienst te hebben doorgespeeld aan derden.

Exterieur van het paleis van justitie in Den Haag.
Exterieur van het paleis van justitie in Den Haag. Foto: Roel Visser / ANP

De Rijksrecherche heeft woensdagochtend een agent van de politie-eenheid Den Haag aangehouden wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Ook twee medeverdachten zijn gearresteerd.

De 28-jarige agent wordt ervan verdacht informatie uit systemen van politieagenten in uniform, niet de recherche, te hebben doorgespeeld aan derden. In juridische termen staat dat voor schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. De man zit voorlopig in beperkingen en wordt de komende dagen verhoord. Zijn huis en werkplek worden doorzocht.

Omdat de man in beperkingen zit, kan het OM – onder wiens gezag de Rijksrecherche optreedt – in deze fase niet meer over het onderzoek en de aanhouding melden, zo laat het OM weten.

NRC-redacteur Marcel Haenen wijst erop dat de politie nu in korte tijd voor de tweede keer te maken heeft met mollen binnen de politie:

Woensdag werd tevens bekend dat de voormalig politierechercheur Mark M. onder voorwaarden wordt vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij wordt ervan verdacht op grote schaal strafrechtelijke informatie aan criminelen te hebben verkocht.

    • Etienne Verschuren