Parijs gaat kamp voor migranten openen

Burgemeester Anne Hidalgo wil een eind aan “mensonwaardige” omstandigheden in de stad.

Foto AFP

De gemeente Parijs opent deze zomer een kamp voor „enkele honderden” migranten die nu op straat leven. Burgemeester Anne Hidalgo wil zo een eind maken aan in haar ogen „mensonwaardige” omstandigheden binnen de stadsmuren, zei ze dinsdag.

De laatste weken zijn her en der in Parijs, onder andere onder metrostation Stalingrad, kleine krottenkampen met vooral veel mensen uit de Hoorn van Afrika ontruimd. Het opvangcentrum dat Hidalgo voor ogen staat moet in Noord-Parijs komen, maar een precieze locatie heeft ze nog niet. De opvang zal voldoen aan VN-maatstaven voor vluchtelingenkampen en gaat lijken op wat Artsen Zonder Grenzen eerder dit jaar bij Duinkerken op verzoek van de plaatselijke groene burgemeester heeft neergezet.

Dat kamp was destijds zeer tegen de zin van de Franse regering. Voor veel vluchtelingen is Frankrijk een doorgangsland op weg naar het Verenigd Koninkrijk. De regering-Hollande wil dat graag zo houden en liefst zo min mogelijk permanente opvang bieden. Het besluit van de socialistische burgemeester Hidalgo is zo niet zonder symboliek. Ze heeft zich ontpopt als een van de felste opposanten van haar regerende partijgenoten. Ze heeft forse kritiek op de wijze waarop de Europese Unie en Frankrijk de migrantencrisis aanpakken. „Ik wil me over tien jaar niet schuldig voelen voor het niet helpen van mensen in gevaar”, zei ze.

    • Peter Vermaas