Opnieuw doden door noodweer in Duitsland

Duitsland, Frankrijk en Nederland worden al dagen geteisterd door blikseminslagen en overstromingen.

Simbach am Inn.
Simbach am Inn. Foto Michaela Rehle / Reuters

Door overstromingen zijn in de Duitse deelstaat Beieren woensdag vier mensen om het leven gekomen. Door het noodweer is een woning in Simbach am Inn onder water komen te staan. Duikers vonden drie lijken in de kelder, melden Duitse media. Bij een beek even verderop werd later op de avond het lichaam van een vrouw gevonden. De weersvoorspellingen zijn ook ongunstig voor komende dagen.

Het hele stadje (bijna 10.000 inwoners) aan de rivier Inn is door overstromingen getroffen. Veel mensen zijn door het water ingesloten, volgens Die Welt. In de omgeving is de noodtoestand uitgeroepen. De schade loopt volgens de eerste schattingen in de tientallen miljoenen.

Maandag kostte het noodweer in deelstaat Baden-Württemberg al aan drie mensen het leven. Rivier Kocher, bij de plaats Baunsbach, trad buiten zijn oevers. Twee bruggen in Braunsbach-Steinkirchen werden weggespoeld.

Heel Noordwest-Europa getroffen

Heel Noordwest-Europa wordt geteisterd door het noodweer. In Duitsland en Frankrijk vielen afgelopen week veel gewonden door bliksem.

In Frankrijk raken ook beroemde kastelen zoals dat van Chambord geïsoleerd door water. Het Château van Chambord is daarom woensdag gesloten. ‘Vigilance Rouge’ (code rood) geldt vandaag in twee departementen. Het tennistoernooi Roland Garros loopt achter op schema. Volgens de voorspellingen blijft het voorlopig veel regenen.

Ook in Nederland is op verschillende plaatsen flinke wateroverlast. Woensdagavond zijn vooral het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg de klos. In het Brabantse Geldrop liep een partycentrum onder water na zware regenval, volgens Omroep Brabant. Volgens een lokaal weerstation viel in het Limburgse Arcen in korte tijd vijftig millimeter regen. Tussen Venray en Asten zelfs tussen de zeventig en tachtig millimeter, meer dan in de hele maand juni, volgens Limburg1.

    • Menno Sedee