Ook bestuur IOC wil honkbal en karate toelaten tot Spelen

Voor de sporten worden toegevoegd aan het programma moeten het héle IOC ze eerst nog goedkeuren.

Pitcher Rob Cordemans in actie tijdens de World Ports Tournament in juli dit vorig jaar.
Pitcher Rob Cordemans in actie tijdens de World Ports Tournament in juli dit vorig jaar. Foto Olaf Kraak / ANP

Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) omarmt de plannen om honkbal weer een olympische sport te maken. Datzelfde geldt voor karate, skateboarden, surfen en sportklimmen, zo liet een van de bestuursleden woensdag aan persbureau AP weten. Een definitieve stemming hierover volgt overigens pas in augustus.

De zestien bestuursleden van het IOC zijn deze dagen in Lausanne voor een driedaagse vergadering. Ze spraken daar onder meer over het voorstel van de organisatie van de Spelen in Tokio om in 2020 vijf sporten toe te voegen aan het programma. Volgens een van de leden, Wu Ching-kuo, kunnen alle sporten rekenen op de steun van het bestuur.

Voordat honkbal en karate worden toegevoegd aan het programma in 2020 moet het voorstel nog wel worden goedgekeurd door het volledige IOC. De meer dan honderd leden van het comité stemmen daar deze zomer over tijdens een bijeenkomst in Rio de Janeiro, waar op dat moment de Olympische Spelen worden gehouden.

Ook bowlen en squash maakten kans

Sinds vorig jaar mogen gastlanden een advies uitbrengen over welke sporten volgens hen een olympische status verdienen. De organisatie van Tokio had de keuze uit acht, eerder geselecteerde sporten. De drie sporten die vorig jaar op het laatste moment afvielen, waren bowlen, squash en de Chinese vechtsport wushu.

Honkbal was al een tijdlang een olympische discipline, maar verloor die status na de Spelen van 2008 in Peking. Voor de Nederlandse equipe zou een terugkeer van het honkbal positief zijn: de honkballers behoren al een aantal jaar tot de top van de wereld. Zo werden ze in 2011 wereldkampioen en kwamen ze twee jaar later tot in de halve finales.

    • Joost Pijpker