Monniken: 40 dode ingevroren tijgerwelpen is ‘normaal’

Schandaal in Thaise boeddhistische tempel Politie grijpt in bij omstreden Tiger Temple. De monniken zouden ook betrokken zijn bij de lucratieve tijgersmokkel.

Foto Reuters

‘De tijgers gedroegen zich beter dan mijn eigen katten!’ ‘Op de foto met tijgers en ze ook nog voeren, wat een perfect uitje!’ ‘Verschrikkelijk: de tijgers zaten aan kettingen en waren zo dociel, alsof ze gedrogeerd waren’. ‘Hou je van tijgers ga hier NIET naartoe’.

tripa

Tiger Temple, in Kanchanaburi ten westen van Bangkok, was jarenlang een van de populairste attracties van Thailand, maar de meningen erover waren altijd al verdeeld, blijkt uit de bovenstaande recensies op TripAdvisor. Nu de boeddhistische tempel, waar monniken ruim 130 tijgers hielden, op last van de politie gesloten wordt, blijkt het schandaal nog groter. Er zijn steeds meer aanwijzigingen dat de monniken betrokken waren bij internationale smokkel.

Bij een bezoek ontdekte de politie in een vriezer de lichamen van veertig ingevroren welpen. Volgens non-gouvernmentele organisaties als Wildlife Friends Foundation Thailand kunnen de dode welpen gebruikt worden voor traditionele medicijnen, vooral populair in het naburige China. Aangezien tijgers bedreigde diersoorten zijn is de handel erin – dood, levend, heel of in delen – verboden volgens het bindende CITES-verdrag (Conventie betreffende de Internationale Handel in Bedreigde Plant- en Diersoorten) waar ruim 175 landen, Thailand incluis, aan deelnemen. Ook tijgers fokken om ze te verkopen mag niet volgens CITES.

Op Facebook beweert de tempel dat het niet ongewoon is om veertig tijgerwelpen in te vriezen. „Dat wilde onze vorige dierenarts. Hij besloot daartoe wellicht als bewijs dat de welpen niet verhandeld werden”, schrijft Tiger Temple. Volgens de tempel is het normaal dat circa 40 procent van de tijgers geboren in gevangenschap overlijdt.

In 1999 ging Tiger Temple open, toen radeloze dorpelingen volgens de tempel de eerste tijger aan de monniken gaven om voor te zorgen. Daarna bleven vooral Bengaalse tijgers komen en bleek de attractie een goudmijn. Officiële cijfers zijn er niet, maar NGO’s schatten de jaaromzet van de tempel op 2,5 miljoen euro.

Eerdere oproepen van de autoriteiten aan Tiger Temple om te zorgen dat de tijgers niet meer geaaid konden worden als in een kinderboerderij werden genegeerd. Begin dit jaar haalde de politie tien tijgers en een groep Aziatische zwarte beren uit de tempel. Tiger Temple stapte toen naar de rechter die de monniken in eerste instantie gelijk gaf. Later kregen de autoriteiten alsnog toestemming in te grijpen. Deze week zijn dertig tijgers uit de tempel geplaatst en de komende twee weken zullen nog eens honderd volgen.

Tiger Temple doet wat het kan om de autoriteiten dwars te zitten. Deze week gooiden werknemers volgens de Thaise autoriteiten de kooien open, waardoor de tijgers los rondliepen en ontsnapten. Op Facebook doet Tiger Temple alsof zij juist voor de tijgers opkomen. De onderkomens waar de Thaise dierenbescherming de beesten onderbrengt is volgens Tiger Temple vele malen slechter dan de harmonieuze levens die zij hadden tussen de boeddhistische monniken en de duizenden buitenlandse toeristen die kirrend van plezier een selfie wilden met een wild dier.

    • Melle Garschagen