‘OM-onderzoek naar zorgfraude bij UMC Utrecht’

Het Openbaar Ministerie en de Inspectie SZW bekijken mogelijke fraude binnen het UMC Utrecht met een systeem voor zorgdeclaraties, meldt Zembla.

Logo van het Universitair Medisch Centrum.
Logo van het Universitair Medisch Centrum. Foto Bart Maat/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) doen onderzoek naar mogelijke zorgfraude bij het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla woensdag. Een staflid op de afdeling keel-, neus- en oorkunde (KNO) zou in opdracht van een leidinggevende bepaalde procedures hebben opgestart om op naam van een collega behandelingen te declareren zonder dat deze collega de patiënten heeft gezien.

De zaak draait om de zogeheten Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s). Zorgverleners gebruiken dat systeem om de zorg die is verleend te declareren bij verzekeraars. Het zou gaan om gesjoemel met bijna driehonderd behandelcodes.

Melding IGZ

De mogelijke zorgfraude kwam aan het licht bij een melding van KNO-artsen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de angstcultuur binnen de afdeling. Daarin wordt volgens Zembla onder meer geschreven:

“Een collega-staflid heeft recentelijk aan enkele andere stafleden toevertrouwd dat deze onafhankelijk van ons de interne klokkenluidersprocedure aan het exploreren is, omdat hij twijfelt aan de verantwoording van het financiële beleid en zorgfraude vermoedt.”

Een woordvoerder van het ministerie SZW wil geen mededelingen doen over het mogelijke onderzoek. Ook het Functioneel Parket, het onderdeel van het OM dat met dit soort zaken belast is, ontkennen noch bevestigen dat het een onderzoek doet.

UMC Utrecht onder verscherpt toezicht

Het UMC Utrecht staat momenteel onder verscherpt toezicht van de IGZ. De toezichthouder wil dat het ziekenhuis de plannen voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de zorg sneller gaat doorvoeren.

Eerder al berichtte Zembla over misstanden binnen het UMC. Het overlijden van twee patiënten op de operatietafel is niet, zoals voorgeschreven, gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Binnen de KNO-afdeling zou volgens de artsen een angstcultuur heersen. Twee medisch specialisten zijn vertrokken nadat ze problemen kregen met het afdelingshoofd.

Ook onveilige situaties in kinderziekenhuis

Volgens het onderzoeksprogramma zijn er de afgelopen tijd nieuwe zorgen bijgekomen voor het UMC Utrecht. Een aantal anesthesiologen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC , is bezorgd over onveilige situaties voor patiënten. Zij zijn naar een vertrouwenspersoon gestapt in verband met het zogenoemde 2-tafelsysteem waarbij anesthesiologen twee operaties tegelijkertijd uitvoeren in twee verschillende operatiekamers. Volgens de artsen wordt ook bij operaties met een hoog risico volgens dat systeem gewerkt.

Het UMC stelt in een verklaring op de website dat het vanwege het lopende IGZ-onderzoek niet wil reageren. Wel gaat het centrum in op de situatie binnen het Wilhelmina Kinderziekenhuis: “De anesthesiologische zorg in ons ziekenhuis is conform de richtlijnen van de beroepsvereniging van anesthesiologen.”

    • Jorg Leijten