Geen extra beperkingen voor oudere chauffeurs in het verkeer

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) zet juist in op een vereenvoudiging van de regels voor oudere en zieke automobilisten.

Foto David van Dam

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) is niet van plan oudere automobilisten meer beperkingen op te leggen. Op basis van adviezen van deskundigen, zoals de Gezondheidsraad zet ze juist in op een vereenvoudiging van de regels voor oudere en zieke automobilisten. Nieuwe behandelmethoden of medicijnen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen langer op een veilige manier kunnen deelnemen aan het verkeer.

Dat laat haar woordvoerder weten als reactie op de roep om strengere en uitgebreidere medische keuringen en rijtesten, geuit door onder anderen voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee en verschillende particulieren die bezorgd zijn over het rijgedrag van hun veelal bejaarde familie.

Lees ook: over de bezorgde familieleden ‘Hij is een gevaar op de weg’

Volgens het ministerie zijn er voldoende mogelijkheden gevaarlijke rijders uit het verkeer te weren, onder meer door adviezen van artsen op te volgen, of als derde een melding te doen bij het CBR over het rijgedrag van een familielid, ondersteund door verklaringen van een arts. Ook de politie kan ingrijpen. In het algemeen veroorzaken ouderen automobilisten niet vaker een ongeval dan jongere rijders, blijkt uit onderzoek.

Automobilisten worden vanaf hun 75ste iedere vijf jaar gekeurd.