Libanon-tribunaal betwijfelt dood topcommandant Hezbollah

Het proces tegen Mustafa Badreddine wordt daarom vooralsnog voortgezet.

De begrafenis van Baddredine in Beiroet op 13 mei.
De begrafenis van Baddredine in Beiroet op 13 mei. Foto Hasan Shaaban / Reuters

Algemeen wordt aangenomen dat Mustafa Baddredine, een topcommandant van de Libanese shi’itische beweging Hezbollah, vorige maand is gedood bij een aanval nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Maar het Libanon-tribunaal, dat zetelt in Den Haag en waar Baddredine is aangeklaagd, twijfelt daaraan. De rechtszaak tegen hem wordt daarom nog niet stopgezet, besloten rechters woensdag.

In een verklaring zegt het tribunaal:

“De rechters vinden niet dat er afdoende bewijs is gepresenteerd dat hen ervan overtuigt dat de dood van meneer Badreddine bewezen is. De aanklagers hebben verzoeken ingewilligd voor hulp van de Libanese overheid om verdere informatie te verkrijgen over wat er met meneer Badreddine gebeurd is en zijn nog in afwachting van antwoord.”

Twee rechters stemden ervoor de rechtszaak nog niet stop te zetten, eentje tegen.

Hariri

Volgens de aanklagers van het tribunaal is Baddredine het brein achter de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri in 2005. Hij kwam om door een bom in een vrachtwagen, samen met 22 omstanders.

Hariri was kritisch op de aanwezigheid van Syrische troepen in Libanon. Syrië is een bondgenoot van Hezbollah. Dat was ook de reden dat Badreddine in Syrië aanwezig was. Volgens de Verenigde Staten was Badreddine leider van Hezbollah’s operatie in Syrië, in de strijd tegen vijanden van president Assad.

Dader onbekend

Wie achter de dood van Badreddine zit, is nog onbekend. Eerst werd de vinger naar Israël gewezen, maar een dag later kwam Hezbollah daar op terug. Badreddine zou door artillerievuur van sunnitische strijdgroepen, zoals IS of Jabhat al-Nusra, zijn gedood.

Naast de moord op Hariri wordt Badreddine voor meer terroristische acties verantwoordelijk gehouden, zoals aanslagen in 1983 op de Franse en Amerikaanse ambassades in Koeweit. Zijn dood wordt beschouwd als een grote klap voor Hezbollah.

    • Joram Bolle