‘Kiki zit in een flow, alles lukt nu’

Tennis Kiki Bertens staat donderdag in de kwartfinale van Roland Garros. Wie kan haar nog stoppen? „Ze snapt zelf niet eens wat ze allemaal doet.”

Kiki Bertens viert haar overwinning op Madison Keys in de achtste finale van Roland Garros.
Kiki Bertens viert haar overwinning op Madison Keys in de achtste finale van Roland Garros. Foto Martin Bureau/AFP

Zelfs de man met wie Kiki Bertens al sinds haar zesde traint, snapt niet precies wat het geheim is achter haar onvoorstelbare succesreeks op Roland Garros. Neem de slotgame waarmee ze woensdag de achtste finale tegen de Amerikaanse Madison Keys naar zich toetrok. Vier ijzersterke eerste opslagen, gevolgd door winner, volley, winner en ten slotte dropshot plus passing. Op ‘love’ is ze klaar: 7-6 en 6-3.

„Ze snapt zelf niet eens wat ze allemaal doet”, zegt Martin van der Brugghen. „Dit is wat ze flow noemen. Ze doet precies wat ze moet doen. En alles lukt.”

Als eerste Nederlandse sinds Manon Bollegraf in 1992 in de kwartfinale van de Franse Open, donderdag speelt Bertens tegen de Zwitserse Timea Bacsinsky, die eenvoudig Venus Williams versloeg (6-2 en 6-4). Elf partijen is Bertens ongeslagen in de single, voor Parijs won ze het WTA-toernooi van Neurenberg. En als nummer 58 van de wereldranglijst rekende ze op Roland Garros overtuigend af met speelsters die nu nog hoger staan: Angelique Kerber (3), Camilia Giorgi (44), Daria Kasatkina (32) en Keys (17). „Kiki kan tegen iedereen om de overwinning spelen”, concludeert Van der Brugghen een uurtje na de gewonnen achtste finale.

Uiteraard heeft de tennistrainer van ATV Berkenrode zijn pupil al gesproken, direct na haar zege op Keys in de matig gevulde ‘kuip’ van baan 1, waar de partij na twee dagen regen werd gespeeld. Bertens had travelling coach Raemon Sluiter, haar ouders en zus nog niet omhelsd, of ze hing al aan de telefoon. Jubel en verbazing vochten om voorrang. „Een jaar geleden speelde ze in Parijs haar eerste wedstrijd sinds ze wist dat het allemaal oké was”, verwijst Van der Brugghen naar de knobbel op de schildklier die Bertens een jaar lang in onzekerheid liet of ze kanker had. „Dat was haar slechtste periode. En nu staat ze binnen een jaar bij de laatste acht op een grand slam.”

Bij alle emotie, tussen zijn normale tennislessen en plotselinge televisieoptredens op de tennisbaan in Berkel door, heeft Van der Brugghen wel een analyse klaar. „Heel belangrijk is dat Kiki rustig blijft. Tot een paar weken geleden zou ze na een misser niet nog eens voor dezelfde slag kiezen. Nu wijkt ze niet of nauwelijks meer van haar plan af.”

Heel belangrijk is dat Kiki rustig blijft

Martin van der Brugghen coach

Ook tegen Keys bleek dat een sleutel. De Amerikaanse mocht de meeste winners slaan (25 om 17), Bertens maakte aanmerkelijk minder fouten (13 om 27). „Keys slaat alles keihard. Maar Kiki bleef hard lopen om alles te pareren en heeft zelf op de juiste momenten zelf uitgedeeld. Daarin heeft ze de goede balans gevonden.”

Met opnieuw een belangrijke rol voor haar service, waarmee ze op Roland Garros tot nu toe maar weinig breaks hoeft toe te staan. Tegen Keys, 21 jaar en opgeleid op de tennisschool van zevenvoudig Roland Garroswinnares Chris Evert in Boca Raton in Florida, sloeg Bertens in de eerste set nog wel twee dubbele fouten en verloor ze één keer haar service. „Ze begon wat moeizamer dan anders”, constateerde ook Van der Brugghen. „Je weet dat de eerste service goed moet zijn omdat Keys de tweede met veel druk retourneert.” Liefst 49 van de 75 eerste opslagen waren in. „Ze bleef goed serveren.“

Bertens na de wedstrijd:

Serveren

Na de verrassende winst in de eerste ronde op Australian Open-winnares Kerber vertelde Bertens over de speciale aandacht die ze sinds de afgelopen winter aan haar service geeft. In plaats van één emmertje ballen serveren, deed ze er nu dagelijks vier of vijf. Hoeveel ballen? „Te veel”, sprak ze lachend. En pas stoppen als ze alle in het servicevak opgestelde pionnen had omgeslagen. „Elke dag doen om het erin te slijpen. Dat werkt.”

Van der Brugghen relativeert het belang van de extra ‘servicedrills’ enigszins. „Als je jezelf lekker voelt, train je harder en is alles wat je doet effectiever. Dan ervaar je het eerder als iets positiefs.” Maar Bertens (24) beschikt volgens haar vertrouwensman uit Berkel al langer over een uitstekende opslag. „Bij de US Open serveerde ze vorig jaar in de eerste ronde tegen Serena Williams ook al zeer goed.”

Niet dat de 1.84 meter lange Bertens van nature een servicekanon was. „Ze had van jongs af aan veel moeite met serveren”, vertelt Van der Brugghen. „Motorisch kon ze de beweging niet goed maken.” En nu? „Ik vind het nog steeds niet perfect. Het blad staat een beetje te veel open en de grip gaat te veel richting forehand. Maar ja, het blijkt wel effectief.”