Japanse premier wil btw-verhoging uitstellen

Shinzo Abe vreest dat de fiscale hervorming een schadelijk effect zullen hebben op de kwakkelende economie.

De Japanse premier Shinzo Ape tijdens een G7-bijeenkomst eind mei.
De Japanse premier Shinzo Ape tijdens een G7-bijeenkomst eind mei. Foto Shizuo Kambayashi/ AP

De Japanse premier Shinzo Abe gaat woensdag een eerder voorgenomen btw-verhoging uitstellen. Hij vreest dat de fiscale hervorming, waarbij het tarief van de verkoopbelasting van acht naar tien procent zou worden opgeschroefd, schadelijk is voor de binnenlandse economie, bericht persbureau Reuters.

Eerder nog stond de BTW-verhoging voor 2017 op de rol, maar dat wordt nu eind 2019, zo vertelde Abe woensdag aan leden van zijn partij LDP. Een eerdere verhoging van het btw-tarief in 2014 van vijf naar acht procent leidde er namelijk toe dat de economie weer in een recessie belandde. Een netto daling van bedrijfswinsten met vijf procent in het eerste kwartaal van dit jaar, de eerste achteruitgang in vier jaar, wordt door de economen als een mogelijke voorbode voor een nieuwe crisis gezien.

Abe beloofde bij zijn aantreden dat hij de zieltogende Japanse economie uit het slop zou trekken, maar daar is tot op heden nog weinig van terechtgekomen. Het land kent een lage binnenlandse vraag en ook de export trekt maar niet aan. De premier beloofde daar met zijn “Abenomics” een einde aan te maken.

Deflatie

Japan heeft al sinds midden jaren negentig te kampen met deflatie, een daling van het prijspeil. Dat is gevaarlijk omdat consumenten hun uitgaven dan uitstellen, in de hoop dat de producten binnenkort nog goedkoper zullen zijn. Om het inflatieniveau op de gewenste twee procent te krijgen pompt de centrale bank al jaren vele miljoenen in de economie, maar dat lijkt de laatste tijd nauwelijks effect te hebben, schreef NRC-redacteur Floris van Straaten eerder:

“Aanvankelijk leek het te werken. De yen daalde, de export nam toe, de inflatie steeg licht en de economie begon te groeien. Inmiddels zijn er meer tekenen dat het toch niet lukt. Japan heeft alweer twee korte recessies achter de rug en een derde lijkt in zicht, nadat de economie in het laatste kwartaal van 2015 opnieuw met 0,3 procent kromp.”

    • Jorg Leijten