Handbalsters plaatsen zich met gemak voor EK

Ze plaatsten zich eerder al voor de Spelen en stonden in de finale van het WK.

Foto André Weening / ANP

De Nederlandse handbalsters hebben zich woensdag geplaatst voor het Europese Kampioenschap in december in Zweden. Door een monsterzege op Bulgarije (45-16) en doordat Spanje van Oostenrijk won (33-26), kan de kwalificatie hen niet meer ontgaan. Het is de zesde keer dat Oranje zich plaatst voor het EK.

De dames speelden niet in hun sterkste samenstelling in het Bulgaarse Gabrovo. Zo waren Michelle Goos, Tess Wester, Nycke Groot, Yvette Broch, Lois Abbingh, Laura van der Heijden, Angela Malestein en Estavana Polman niet van de partij. Ailly Luciano was topscoorster en gooide alle acht doelpogingen raak.

Lees ook Yvette Broch Thuiskomen in grimmigheid

Ook Spanje mag zoals verwacht door naar het EK. Door de winst van Spanje op Oostenrijk is de wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk op zaterdag niet meer van belang.

Goede resultaten

Het team van Henk Groener is al het hele seizoen uitstekend bezig. In maart plaatsten de vrouwen zich voor de Olympische Spelen. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een handbalteam zich plaatst.

Afgelopen december verloren de handbalsters van favoriet Noorwegen tijdens de finale van het WK. Nog nooit bereikten de handbalsters de finale van een WK.

    • Menno Sedee