Hallo, spreek ik met mijn nieuwe vriend?

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: telefonisch sociale contacten opdoen.

Bedrijf: maakeenpraatje.nl

Oprichter: Dick Severius (34)

Medewerkers: 3

De oma van Dick Severius had weinig vrienden en voelde zich wat alleen. Maar ze wilde geen ‘buddy’, geen blind date en geen hobbyclubje waar ze verplicht heen moest. Severius bedacht dat het ideaal zou zijn als hij haar via de telefoon kon koppelen aan iemand anders. Dat is het idee achter maakeenpraatje.nl, een platform dat mensen helpt een sociale kring op te bouwen. De site haalde twee weken geleden in een dag bijna 30.000 euro funding op.

Wat is het idee?

Het is een ‘vriendenservice’ die mensen per telefoon aan elkaar koppelt. Je meldt je aan op de website, vult een korte vragenlijst in en wordt vervolgens gematched met een persoon uit de buurt met gelijke interesses. Dan volgt een telefonisch kennismakingsgesprek. Na tien minuten verbreekt de verbinding, en ontvang je een e-mail om te vragen of je nog een keer met deze persoon wil praten of een volgende match wil proberen.

Voor wie is dit?

De meeste aanmeldingen komen van mensen die met pensioen gaan, of van wie de kinderen het huis uit zijn.

Is het niet gevaarlijk om onbekenden te koppelen?

Je belt via het systeem van de start-up. Die blokkeert het nummer, dus je komt alleen de voornaam te weten. Je mag een match zo vaak als je wilt via het systeem bellen, totdat je zelf contactgegevens wilt uitwisselen.

Wat is het verdienmodel?

Ieder lid krijgt een gratis match om te proberen. Daarna is één match 24,95 euro, drie matches kosten 49,95 euro, en zes matches 89,95 euro. Ze willen ook abonnementen invoeren.

Hoeveel mensen doen dit nu?

Ze zijn net begonnen, de officiële lancering volgt over een paar weken. Aanmelden kan al wel via de site.