Frankrijk: Booking.com moet 356 miljoen belasting betalen

Het bedrijf had volgens Frankrijk een permanente vestiging in het land, maar betaalde niet de bijbehorende belasting.

Booking.com in Amsterdam.
Booking.com in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Franse belastingdienst wil dat de Nederlandse hotelboekingssite Booking.com 356 miljoen euro belasting betaalt die het Frankrijk schuldig is. Dat blijkt uit een document van het moederbedrijf van Booking.com, The Priceline Group, aan de Amerikaanse financiële toezichthouder Securities and Exchange Commission.

Volgens de Franse belastingdienst had Booking.com tussen 2003 en 2012 een permanente vestiging in het land, maar betaalde het niet de bijbehorende belasting. Dat concludeert de belastingdienst na een onderzoek dat twee jaar heeft geduurd. Het bedrag van 356 miljoen euro bestaat voor het grootste gedeelte uit boetes en rente.

The Priceline Group is het niet eens met de belastingdienst. Het bedrijf is desnoods bereid het in een rechtszaak aan te vechten als het er niet uitkomt met de Franse autoriteiten.

“Wij geloven dat Booking.com zich altijd heeft gehouden, en zal houden, aan de Franse belastingwetten.”

Uit het document blijkt ook dat Booking.com problemen dreigt te krijgen met Italiaanse belastingautoriteiten. De Italiaanse belastingdienst onderzoekt momenteel of Booking.com wel genoeg belasting heeft betaald. Volgens het bedrijf heeft het zich altijd aan de Italiaanse wet gehouden.

Booking.com is met bijna drieduizend medewerkers in het Amsterdamse hoofdkantoor een van de grootste webbedrijven van Nederland. Het is goed voor meer dan de helft van de omzet van het moederbedrijf en is wereldmarktleider.

VS en Europa treden op tegen belastingontwijking

The Priceline Group houdt er rekening mee dat het in de toekomst meer belasting moet betalen of dat het zijn bedrijfsactiviteiten moet aanpassen om extra belastingverplichtingen te voorkomen. Overheden in de Verenigde Staten en Europa proberen harder op te treden tegen multinationals die belasting ontwijken.

Vorige week vielen Franse autoriteiten het Franse kantoor van Google binnen omdat de internetreus niet genoeg belasting zou betalen. Het gaat om hetzelfde conflict als bij Booking.com; Google zou wel degelijk een permanente, volwaardige vestiging in Frankrijk hebben. Met de huiszoeking - uitgevoerd door honderd agenten - hoopten de autoriteiten bewijs daarvoor te vinden.

In het Verenigd Koninkrijk schikte Google eerder al een vergelijkbaar belastingconflict met de staat door 130 miljoen pond te betalen voor een periode van tien jaar waarin Google amper iets afdroeg.

    • Menno Sedee