Eindhoven kiest Friese VVD’er als burgemeester

Overtuigde Fries heeft grote plannen voor Eindhoven.

None

VVD’er John Jorritsma (59) omschrijft op Twitter zijn functie in Friesland als ‘Commissaris van de Koning in Mooiste Provincie van Nederland’ . Die ‘mooiste provincie’ verlaat hij nu voor het burgemeesterschap van Eindhoven.

Dinsdagavond droeg de gemeenteraad van Eindhoven Jorritsma voor als opvolger van Rob van Gijzel (PvdA). Als zijn voordracht wordt overgenomen, dan begint hij eind september aan zijn klus in het zuiden.

Kick in een mooi pak

John Jorritsma is een man die een kick krijgt als hij de lokale economie vooruit kan helpen door zijn contacten met bedrijven aan te spreken, vertellen mensen die met hem gewerkt hebben. „Als Jorritsma een kamer in loopt, komt er wel iemand bínnen”, zegt Karel Boonen. Hij werkte als gemeentesecretaris in Cranendonck met Jorritsma, die daar burgemeester was. „Hij draagt een mooi pak, hij vindt uitstraling belangrijk. En hij steekt ontzettend veel energie in het leggen van relaties in het bedrijfsleven.”

Als Commissaris van de Koning in Friesland boekte Jorritsma een succes: Leeuwarden wordt in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, ten koste van Eindhoven. „Een mooi voorbeeld van zijn werkwijze. Als Jorritsma de goede mensen om zich heen heeft, weet hij vrij veel te bereiken”, zegt de Friese PvdA-fractievoorzitter Remco van Maurik. „Dan kan hij ambities waarmaken door met allerlei bedrijven en partijen goede contacten te leggen.”

Slimste regio

Daarvoor liggen in Eindhoven genoeg mogelijkheden, denkt Jorritsma. Hij zegt: „Het is de slimste regio van Nederland, de Eindhovense bedrijven zijn echt een motor van de economie. Ik vind dat Eindhoven even belangrijk is als de steden uit de zogeheten G4: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dus moet de stad ook op die schaal financieel erkend worden. Het kabinet pronkt met Eindhoven, maar toch krijgt de stad minder geld dan de vier grote steden als het gaat om grote faciliteiten en infrastructuur.”

Als het aan de toekomstige Eindhovense burgemeester ligt, komt daar snel verandering in. Hij wil dat Eindhoven op gelijke hoogte komt. „Er moet gewoon meer geld van het Rijk naar Eindhoven, zodat de stad bijvoorbeeld kan investeren in internationale scholen of een breder internationaal cultureel aanbod. Het is mijn ambitie dat we het straks niet meer over de G4 hebben, maar over de G5.”

    • Bram Endedijk