‘Door politie neergeschoten man Schiedam belde zelf 112’

De stem van het 21-jarige slachtoffer is door een familielid herkend als degene die de overval meldde.

De politie op de plek des onheils in Schiedam.
De politie op de plek des onheils in Schiedam. Foto Marten van Dijl / ANP

De 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel die maandag door de politie werd doodgeschoten in Schiedam na melding van een overval, heeft mogelijk zelf de politie gebeld over de overval. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Update: de familie van het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Dat liet advocaat Gerard Roethof woensdagavond weten in het tv-programma RTL Late Night

Een familielid van het slachtoffer heeft de stem van de man herkend als degene die 112 belde om door te geven dat er een overval gaande was. Het signalement van de ‘berover’ dat het slachtoffer doorgaf, kwam overeen met zijn eigen signalement, zegt het OM, “inclusief de tas die gestolen zou zijn”.

Na de melding, waarin het slachtoffer aangaf door de overvaller beschoten te zijn, rukte de politie uit. In het Beatrixpark probeerden agenten het slachtoffer aan te houden. Volgens het OM zag de politie zich genoodzaakt daarbij te schieten, waarna de man snel overleed.

Dinsdag werd al bekend dat de man geen wapen bij zich droeg. Nu is ook bekend geworden dat de telefoon waarmee de melding bij de politie is gedaan, naast de man is gevonden.

Andere media, zoals de Volkskrant en de NOS, melden op basis van bronnen binnen het onderzoek dat er rekening gehouden wordt met de mogelijkheid dat de man de schietpartij zelf uitgelokt heeft en zogenoemde ‘suicide by cop’ wilde plegen.

De vader van het slachtoffer kwam in 2010 ook door politiekogels om het leven. Agenten schoten eerst op zijn benen en daarna op zijn romp, toen de man na een achtervolging in Nijmegen een politiehond doodstak.

    • Joram Bolle