Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

De eerste Franse film van Paul Verhoeven is technisch briljant maar een tikkeltje saai. Het regiedebuut van acteur Frank Lammers is allesbehalve braaf en conventioneel.

 • ●●●●●

  Elle Thriller

  Verhoeven blijft een groot stilist en Elle is technisch briljant: Huppert is nooit fraaier gefilmd. Maar de elementen komen nooit helemaal bij elkaar. Elle is – een noviteit bij Verhoeven – bij tijd en wijle zelfs een tikkeltje saai. Lees de recensie: ‘Verhoevens ‘Elle’ is technisch briljant, maar soms ook tikkeltje saai’

  Regie: Paul Verhoeven. Met: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigne. In: 55 bioscopen

  Interview Paul Verhoeven en Isabelle Huppert: ‘Elle’ werd in Cannes euforisch ontvangen door de filmpers: Paul Verhoeven telt zijn zegeningen. “Ik had veel eerder naar Frankrijk moeten kijken.” Lees het interview: Paul Verhoeven: ‘Ze betichten me nu van feminisme’
 • ●●●●●

  Warcraft: The Beginning: Fantasy

  Denk Lord of the Rings, maar dan zonder de betovering, de humor, de hartverwarmende vriendschap, de charismatische personages en de overtuigende acteurs. Voeg imposantere computer gegeneerde landschappen toe, en gruwelijkere veldslagen. Dan heb je wel ongeveer een beeld van de spierballenfantasy van Warcraft: The Beginning. Lees de recensie: ‘Op avontuur met een ork die deugt’

  Regie: Duncan Jones. Met: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper. In: 101 bioscopen

 • ●●●●

  Compostelle – Le chemin de la vie Documentaire

  In Compostelle maak je een bedevaartstocht door de ogen van de wandelaar mee. Beter nog misschien. Want alleen in de mooiste zonsop- en ondergangen, en slechts zelden in de stromende regen of brandende zon. Je maakt in de bioscoopstoel zoveel moois mee dat je vreest dat het in het echt alleen kan tegenvallen. Lees de recensie: ‘Bedevaartstocht zonder wandelaars

  Regie: Freddy Mouchard. In: 13 bioscopen

 • ●●●●

  All Roads Lead to Rome Romantische komedie

  Of ze nou wil of niet, sinds Sex and the City is actrice Sarah Jessica Parker in alles wat ze doet, of het nou in het echte leven of in films of tv-series is, een afschaduwing van Carrie Bradshaw. In All Roads Lead to Rome is het al niet anders. Parker speelt de gescheiden Maggie, die om haar dochter uit de handen van haar jeugddelinquente vriendje te houden naar Italië vertrekt. Lees de recensie: ‘Wat moet Carrie Bradshaw in Rome?

  Regie: Ella Lemhagen. Met: Sarah Jessica Parker, Raoul Bova, Claudia Cardinale, Rosie Day. In: 34 bioscopen

 • ●●●●

  Of ik gek ben Tragikomedie

  Soms lijkt het alsof er in Nederland alleen nog maar romantische komedies worden gemaakt, een gezapig genre dat in Amerika al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Alleen al daarom is Of ik gek ben toe te juichen. Het regiedebuut van acteur Frank Lammers is allesbehalve braaf en conventioneel. Lees de recensie: ‘Verkrachter zonder geheugen

  Regie: Frank Lammers. Met: Mike Weerts, Dennis Grotenhuis, Monic Hendrickx, Sanne Langelaar. In: 20 bioscopen

  Interview Frank Lammers: In zijn regiedebuut Of ik gek ben deed de acteur geen water bij de wijn. Dan helpt het om naar Brabant uit te wijken. “Daar zien ze je nog graag komen, hè.” Lees het interview: ‘Punk en rebels in Noord-Brabant
 • ●●●●●

  Our Kind of Traitor Spionagethriller

  Regisseur Susanna White wist voor Our Kind of Traitor een sterrencast te strikken. Ewan McGregor en Naomie Harris zijn een stel dat tijdens een vakantie in Marokko een toevallige ontmoeting heeft met de Russische maffiabaas Dima en moet bemiddelen bij zijn voorgenomen overstap naar het Westen. Damian Lewis is de Britse spion die een en ander in goede banen moet leiden, maar niet veel gehoor vindt bij zijn politieke bazen, die het prima kunnen vinden met hun rijke Russische vrienden. Onderhoudend, goedgemaakt formulewerk.

  Regie: Susanna White. Met: Ewan McGregor, Stellan Skarsgård, Naomie Harris, Damian Lewis. In: 40 bioscopen

  Interview Susanna White: De regisseur over Our Kind of Traitor, haar film over een Russische witwasser die wil overlopen naar het Westen. Lees het interview: ‘Russen zijn niet de enige schurken
 • ●●●●

  The Idol Biopic

  The Idol, de nieuwe film van Hany Abu-Assad (Oscarnominaties voor zijn vorige films Paradise Now en Omar), vertelt het verhaal van Mohammad Assaf, in 2013 winnaar van de Arabische Idols: hoe een gewoon jongetje een symbool van hoop kon worden. Een waargebeurd sprookje. Lees de recensie: ‘Waargebeurd sprookje in Gaza

  Regie: Hany Abu-Assad. Met: Tawfeek Barhom, Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah. In: 31 bioscope

  Interview Hany Abu-Assad: „Hij is met zijn stem de bezetting van Israël ontstegen”, zegt de regisseur over Assaf, de Palestijnse winnaar van de Arabische Idols, over wie hij een film maakte. Lees het interview: ‘Een ode aan de kracht van muziek
  • Roderick Nieuwenhuis