Prijs diensten sinds 1996 veel harder gestegen dan goederen

De prijzen van diensten, zoals horeca, stegen gemiddeld met 60 procent, tegen 30 procent stijging van goederenprijzen.

Diensten, zoals horeca, werden sinds 1996 gemiddeld 60 procent duurder.
Diensten, zoals horeca, werden sinds 1996 gemiddeld 60 procent duurder. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De afgelopen twintig jaar zijn diensten in Nederland bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Waar diensten, zoals horeca, sinds begin 1996 gemiddeld 60 procent duurder werden, stegen goederen, zoals auto’s, gemiddeld ruim 30 procent in prijs. In de afgelopen twintig jaar stegen de prijzen in Nederland met 45 procent.

Prijzen goederen omhoog door belastingen en accijnzen

De verhoging van belastingen en accijnzen heeft een sterke invloed gehad op de prijzen van goederen. Zo werden de afgelopen twintig jaar de accijnzen op tabak en autobrandstoffen sterk verhoogd. De prijs van tabak steeg, net als die van voedingsmiddelen en alcohol, met gemiddeld 50 procent.

Ook de belasting op nieuwe auto’s en de energiebelasting stegen flink. De energiekosten stegen mede hierdoor met 130 procent. Volgens het CBS behoren de Nederlandse gasprijzen tot de hoogste van Europa.

Sterke stijging prijs recreatiediensten en woninghuur

De kosten voor recreatiediensten, zoals de prijzen van pretparken, musea of restaurants, stegen zelfs nog sterker dan de gemiddelde 60 procent: met gemiddeld 72 procent. Ook de huurprijzen van woningen stegen sterk, met gemiddeld 75 procent.

Echter niet alle soorten diensten stegen de afgelopen twintig jaar sterk in prijs: zo werden diensten op het gebied van communicatie met 25 procent goedkoper. Onder meer telefoon- en internetdiensten daalden in prijs.

    • Etienne Verschuren