Alleen toelage voor directe troonsopvolger

De Deense koningin Margrethe heeft acht kleinkinderen, die allemaal vanaf hun achttiende recht hebben op een maandelijkse toelage: geld van de belastingbetaler. Maar door de uitslag van een opiniepeiling onder de Deense bevolking wordt dat afgeschaft.

De Deense zender TV2 en de krant Politiken stelden Denen de volgende vraag: ‘Moeten de kinderen van prins Joachim [de jongste zoon van Margrethe, red.] een jaarlijkse toelage ontvangen?’ Nee, zeiden zeven op de tien Denen.

Als gevolg van de uitslag stelden een aantal politici voor om het weer eens te hebben over die toelage. Is het echt nodig dat alle acht kleinkinderen van de koningin iedere maand belastinggeld krijgen? Daarop maakte het koningshuis bekend dat voortaan alleen directe troonsopvolgers vanaf hun achttiende in aanmerking komen voor een toelage. De nu 10-jarige prins Christian, de oudste zoon van kroonprins Frederik, heeft daardoor straks als enige nog recht op een toelage. Zijn nu 16-jarige neef Nicolai, de oudste zoon van prins Joachim, niet meer.

„De reden dat het koningshuis zo’n beslissing neemt, is dat het geliefd wil blijven”, zegt koningshuisexpert en historicus Lars Hovbakke Sørensen telefonisch. „De familie is een van de populairste koningshuizen van Europa. Ze willen hun positie niet verzwakken vanwege geld.”

Het Deense parlement bepaalt normaal gesproken de hoogte van de toelage van leden van het koninklijk huis. Die hangt af van de positie van de royal binnen de familie.