Liever geen geld voor prinsen dan kritiek

De Deense kroonprins Frederik
De Deense kroonprins Frederik Foto AFP

De Deense koningin Margrethe heeft acht kleinkinderen, die eigenlijk allemaal vanaf hun achttiende recht hebben op een maandelijkse toelage: geld van de belastingbetaler. Maar door de uitslag van een opiniepeiling onder Denen niet meer.

Maandagavond nam het koningshuis voor het eerst een politiek besluit. Het betreft hun eigen financiën, waar normaal gesproken het parlement over beslist. Het populaire koningshuis wist zichzelf zo in veiligheid te brengen, nog voor een storm was opgestoken.

In de opiniepeiling van de Deense zender TV2 en de krant Politiken kregen Denen de vraag: ‘Moeten de kinderen van prins Joachim [de jongste zoon van Margrethe, red.] een jaarlijkse toelage ontvangen?’ Nee, zeiden zeven op de tien Denen.

Een aantal politici stelde voor om het weer eens te hebben over die toelage. Is het echt nodig dat alle kleinkinderen iedere maand belastinggeld krijgen? Daarop maakte het koningshuis bekend dat voortaan alleen directe troonsopvolgers vanaf hun achttiende in aanmerking komen voor een toelage. De nu 10-jarige prins Christian, de oudste zoon van kroonprins Frederik, heeft daardoor straks als enige nog recht op een toelage. Zijn nu 16-jarige neef Nicolai, de oudste zoon van prins Joachim, niet meer.

„De reden dat het koningshuis zo’n beslissing neemt, is dat het geliefd wil blijven”, zegt koningshuisexpert en historicus Lars Hovbakke Sørensen telefonisch. „De familie is een van de populairste koningshuizen van Europa. Ze willen hun positie niet verzwakken vanwege geld.”

Het Deense parlement bepaalt normaal gesproken de hoogte van de toelage van leden van het koninklijk huis. Die hangt af van de positie van de royal binnen de familie. Zo ontvangt koningin Margrethe 6,6 miljoen kroon per maand, zo’n 900.000 euro. Daarvan moet de vorstin ook het onderhoud van de paleizen betalen, evenals alle officiële ceremonies en feesten die het koningshuis geeft, zegt Sørensen. Wat Margrethes kleinzoon Christian straks precies krijgt, is nog onduidelijk.

    • Maral Noshad Sharifi