De Thuiskok: Loubia

De Arabische keuken is een speeltuin voor de vegetariër. Gerechten als falafel zijn wereldwijd ingeburgerd en populaire koks als Ottolenghi putten voortdurend uit de grote verscheidenheid recepten met groentes, granen, kruiden en specerijen. Loubia is een Marokkaanse schotel van witte bonen in tomatensaus, in dit geval met harissa.

Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en snijd fijn. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Pluk de bladpeterselie en koriander en hak fijn. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit de uien, knoflook, rode peper en gemberpoeder circa 3 minuten. Voeg de tomatenpuree, harissa, kippenbouillon, bladpeterselie, koriander en tomatenblokjes toe en laat circa 5 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper. Snijd de andijvie in dunne reepjes. Laat de witte bonen uitlekken en voeg samen met de andijvie toe aan de saus. Laat het geheel nog circa 4 minuten koken.

    • Sam de Voogt