Bertens dringt door tot kwartfinale na zege op Keys

Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Nederlandse zo ver komt in het enkelspel op Roland Garros.

Kiki Bertens vlak nadat ze haar partij tegen Madison Keys heeft beslist.
Kiki Bertens vlak nadat ze haar partij tegen Madison Keys heeft beslist. Foto Michel Euler / AP

De zegereeks van Kiki Bertens op Roland Garros duurt voort. Nadat de Nederlandse eerder onder meer al de nummer drie van de wereld uitschakelde, won ze woensdag in de vierde ronde van Madison Keys. Daarmee plaatste ze zich als eerste Nederlandse sinds 1992 voor de kwartfinales in Parijs.

Aanvankelijk kon de Amerikaanse Bertens nog volgen, maar in de tweede set brak het verzet: 7-6 (4), 6-3. In de volgende ronde speelt Bertens nu tegen Timea Baczinsky, die in haar vierderondepartij wist te winnen van Venus Williams. De nummer acht van de plaatsingslijst besliste de wedstrijd uiteindelijk in 6-2, 6-3.

Hoewel Bertens in de eerste set aanvankelijk een break voorsprong nam tot 3-2, kwam het toch tot een tiebreak. De Wateringse kreeg op 5-4 goede kansen om zo’n ontknoping te ontlopen, maar zag na een 30-0 voorsprong Keys langszij komen. De Amerikaanse nummer vijftien maakte vier punten op rij en kwam ze terug tot 5-5.

Een vrij simpele tweede set

Twee games later nam Bertens meteen de leiding in de tiebreak en sloeg ze even later op haar eerste setpoint toe: 7-4. In de tweede set brak Bertens al bij een 2-1 stand de opslag van haar tegenstandster, waarna ze al haar eigen games wist te houden en de partij vrij gemakkelijk uitspeelde.

Een plek in de kwartfinale is beste prestatie op een grandslamtoernooi tot nu toe. Twee jaar geleden wist ze in Parijs al eens de vierde ronde te bereiken, waarin ze toen verloor van de Duitse Andrea Petkovic. Alleen Michaëlla Krajicek wist de afgelopen jaren ook zo ver te komen op een grandslamtoernooi: in 2007 bereikte zij op Wimbledon de laatste acht.

Bertens ook in kwartfinale dubbelspel

Ook in het dubbelspel bereikte Bertens zondag al de kwartfinale op het Parijse gravel. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson won ze vrij gemakkelijk van de zusjes Serena en Venus Williams: 6-3 en 6-3. Om de halve finales te bereiken, moet het duo Kristina Mladenovic en Caroline Garcia verslaan.

Lees ook het verhaal dat NRC onlangs schreef over het team dat Bertens bijstaat: zus Joyce doet de administratie.

Nederlands succes is een zeldzaamheid op Roland Garros. Met Kea Bouman staat er slechts één Nederlandse winnares op de erelijst in Parijs. Bij de mannen werd zelfs nog nooit gewonnen. De enige Nederlander die ooit de finale speelde was Martin Verkerk, en hij verloor in 2003 in drie sets van Juan Carlos Ferrero.

    • Jorg Leijten
    • Joost Pijpker