Airbnb opent overlastmeldpunt voor buren

De verhuursite belooft dat een team naar de klachten zal kijken en eventueel zal ingrijpen.

Verhuursite Airbnb
Verhuursite Airbnb AFP / John MacDougall

Airbnb lanceert een internationaal meldpunt voor overlast via de verhuursite. Via Airbnb.com/neighbors moeten buurtbewoners in de toekomst hun zorgen kunnen uiten over “zaken zoals geluidsoverlast”.

De huizendeelsite belooft dat een team naar de klachten zal kijken en eventueel contact zal opnemen met de gastheer of gastvrouw, of andere maatregelen zal treffen zoals iemand weren van de verhuursite. Klagen kan anoniem. De extra dienst is in Nederland nu nog niet beschikbaar, maar wordt geleidelijk wereldwijd uitgerold.

Tachtig miljoen logeerpartijen

Volgens de verhuursite zijn er al meer dan tachtig miljoen logeerpartijen geweest via Airbnb, en is in meer dan 190 landen gebruikgemaakt van de dienst. Steden over de hele wereld worstelen met de gevolgen van de app. Huizenprijzen stijgen omdat er op woningen vaak meer te verdienen valt en er zijn veel klachten over overlast. In Berlijn werd het tijdelijk verhuren van woningen via de site al flink aan banden gelegd.

Lees meer over de verhuurders van Airbnb: Wie verhuurt zijn huurwoning?

Eerder deze maand werd bekend dat de gemeente Amsterdam intensiever gaat samenwerken met andere steden om de problemen via Airbnb aan te pakken. Dit jaar organiseert de hoofdstad een internationale kennisbijeenkomst, waarop informatie zal worden gedeeld over hoe steden lokaal beleid kunnen handhaven. In Nederland zit het merendeel van Aibnb-accommodaties in Amsterdam.