50Plus-kiezer vertrouwt Henk Krol niet

SGP-stemmers hadden het meeste vertrouwen in hun politiek leider.

Politiek leiders Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van een debat.
Politiek leiders Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van een debat. Foto Martijn Beekman / ANP

Veel vertrouwen hebben burgers al niet in politici, maar bij de één vallen de cijfers net wat meer tegen dan bij de ander. Dat blijkt woensdag uit data van onderzoeksbureau Ipsos. Het minste vertrouwen krijgt Henk Krol van 50Plus. Van de kiezers die overweegt op 50Plus te stemmen, vertrouwt 38 procent hem, 26 procent vertrouwt hem niet en 36 procent weet het niet.

Ipsos vroeg in hun politieke barometer kiezers naar vertrouwen, sympathie en naar geschiktheid voor het lijsttrekkerschap voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, uiterlijk maart volgend jaar. Na Krol wantrouwen de kiezers PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders het meest.

Wilders

Opvalt dat Wilders ook slecht scoort op sympathie: 28 procent van de ondervraagden die wel overweegt op de PVV te stemmen, zegt Wilders onsympathiek te vinden en 18 procent weet het niet met hem. Ook zijn betrouwbaarheid staat niet vast volgens hen; 52 procent vertrouwt hem, 23 procent doet dat niet en 25 procent weet het niet.

Kees van der Staaij (SGP) wordt het aardigst gevonden, van de potentiële SGP-stemmers vindt 95 procent hem sympathiek. Vlak achter hem komen Emile Roemer (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Samsom

Bij Diederik Samsom hebben de meeste kiezers twijfels over zijn geschiktheid voor het lijsttrekkerschap. De helft van de potentiële PvdA-stemmer acht hem geschikt, 26 procent vindt van niet en de rest weet het niet.

Alleen bij Samsoms PvdA kan het nog op een lijsttrekkersverkiezing uitlopen dit najaar. Bij de VVD zet iedereen op Mark Rutte in en de andere partijen hebben hun lijsttrekker al aangewezen. Terwijl kiezers zo’n referendum wel waarderen, blijkt uit het onderzoek: 43 procent denkt daar positief over, 10 procent negatief en de rest heeft geen mening.

    • Annemarie Kas