Tbs’er blijft vaker ongeoorloofd weg na verlof van kliniek

Tbs’ers zijn in 2015 vaker ongeoorloofd afwezig geweest dan voorgaande jaren. Op 50.000 ‘verlofbewegingen’ gebeurde het vorig jaar 49 keer dat een tbs’er niet of te laat terugkwam bij de kliniek, zo maakte staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag bekend. Een jaar eerder gebeurde dat 39 keer. Volgens de bewindsman betrof het 44 tbs’ers, die allemaal terug zijn in hun kliniek. In 32 gevallen gebeurde dat binnen een etmaal, schrijft Dijkhoff in een brief aan de Kamer. Dat iemand tijdens zijn verlof een misdrijf pleegde, kwam in 2015 drie keer voor. Bij de Groningse Van Mesdagkliniek waren vorig jaar de meeste tbs’ers ongeoorloofd afwezig; twaalf keer. Ook Woenselse Poort (Eindhoven) en Inforsa (Amsterdam) scoorden relatief hoog. (NRC)