Zware meibui zorgt voor wateroverlast in delen van land

Vooral Oost-Nederland kampte maandag met overlast door zware regen- en hagelbuien. Om tien uur ’s avonds trok het KNMI ‘code oranje’ weer in.

In Cuijk wordt een man door de brandweer uit zijn ondergelopen auto gered.
In Cuijk wordt een man door de brandweer uit zijn ondergelopen auto gered. Foto ANP/SK-MEDIA

Het midden en oosten van Nederland zijn maandagavond getroffen door hevige regen- en onweersbuien. Op sommige plaatsen gingen die gepaard met grote hagelstenen. Meteorologisch instituut KNMI gaf daarom code oranje voor extreem weer af voor alle oostelijke provincies en Utrecht en Noord-Brabant.

Voor de westelijke provincies en Friesland gold al code geel, omdat ook daar in de loop van de avond onweersbuien konden voorkomen. Op foto’s die mensen op Twitter plaatsten, was te zien hoe in de omgeving van Arnhem in korte tijd veel regen viel. Ook in het noorden van Limburg en in Noord-Brabant stonden straten blank en zijn kelders ondergelopen met water, aldus persbureau ANP.

Op de wegen leidde de regenval volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) ook tot hinder. Op het hoogtepunt, kort voor zes uur, stond er in totaal 227 kilometer file. „Dit is veel,” meldt de informatiedienst, „maar niet meer dan we de laatste maand zagen op de maandagavond.”

Bovendien was de hinder van korte duur, aldus de VID. Rond 18.30 uur nam de drukte op de wegen in rap tempo af, vooral doordat de hevigheid van de buien begon af te nemen. Op het spoor vielen de problemen als gevolg van de regenval mee.

De code oranje van het KNMI bleef tot ongeveer 22.00 uur van kracht.