Zoon Soeharto wordt partijleider Indonesië

Screenshot Berita Satu

Tommy Soeharto, de zoon van de president die Indonesië 32 jaar lang tot 1998 regeerde, wordt een leider binnen Golkar. Die partij gebruikte zijn vader om democratische legitimatie voor zijn autocratische bewind te veinzen. De aanstelling van Tommy Soeharto als lid van een net benoemd comité dat Golkar weer groot moet maken, is omstreden, gezien het verleden van de familie.

De 53-jarige Tommy, die eigenlijk Hutomo Mandala Putra heet, werd in 2002 veroordeeld tot vijftien jaar cel omdat hij opdracht had gegeven een rechter van het Indonesische hooggerechtshof te vermoorden die hem had veroordeeld wegens corruptie. Uiteindelijk zat hij slechts vier jaar van zijn straf uit. De Soeharto-familie is in Indonesië eveneens omstreden. Vorig jaar oordeelde de rechter dat de stichting gerund door de Soeharto’s een slordige 300 miljoen euro moet terugbetalen aan de staat. Volgens experts is dit een schijntje van de miljarden die de familie in de drie decennia aan de macht achterover heeft gedrukt.

Het gegraai en gemoord is voor Golkar geen beletsel om Tommy Soeharto te benoemen tot de 200-koppige raad die na jaren van geruzie van Golkar weer een sterke partij moet maken. Golkar lijkt met de naam Soeharto weer te willen scoren. De partij wil dat de in 2008 overleden oud-autocraat benoemd wordt tot Held van de Natie. Het voorstel wordt serieus besproken door de regering, waar Golkar geen deel van uitmaakt. “Laten we naar het grotere plaatje kijken. Natuurlijk heeft Soeharto slechte dingen gedaan. Maar uiteindelijk heeft hij meer goed dan kwaad betekend voor Indonesië. Hij heeft dit land opgebouwd tot een moderne natie”, zei de machtige minister van Politieke Zaken en Veiligheid Luhut Panjaitan, die in het Nieuwe Orde-regime van Soeharto carrière maakte binnen de krijgsmacht en het schopte tot generaal.

Corruptie lijkt sowieso geen obstakel voor Golkar. Op het partijcongres onlangs werd Setyo Novanto tot partijvoorzitter verkozen. In zijn vorige functie als voorzitter van het Indonesische parlement beloofde hij de Indonesische topman van mijnbouwer Freeport-McMoran voor vier miljard dollar een nieuwe exploitatievergunning te regelen voor de Grasberg-mijn, de grootste goudmijn ter wereld.