‘Werkgever mag in sommige gevallen hoofddoek verbieden’

Zolang het verbod op politieke en religieuze uitingen voor alle stromingen geldt, is het gerechtvaardigd.

Foto: Roos Koole / ANP

In sommige gevallen staat het een werkgever vrij om werknemers te verbieden een hoofddoek te dragen. Zo luidt het advies van de Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie dinsdag. In veel gevallen nemen de rechters van het Europees Hof dit advies over.

Advocaat-Generaal Kokott keek naar een zaak die was aangespannen door een Belgische vrouw die voor beveiligingsbedrijf G4S werkte. Na drie jaar in dienst wilde zij op haar werk een hoofddoek gaan dragen, maar kreeg daarover een conflict over met haar werkgever en werd ontslagen. De vrouw vond dat ze gediscrimineerd werd en startte een zaak tegen G4S.

‘Gerechtvaardigd, zolang iedereen gelijk is’

Volgens de Advocaat-Generaal is er echter geen sprake van directe discriminatie. In de bedrijfsregels bij G4S staat dat het verboden is om zichtbare politieke of religieuze symbolen te dragen. Omdat het in de regels niet specifiek om islamitische symbolen ging, maar alle religieuze uitingen, was er volgens de Advocaat-Generaal dan ook geen sprake van directe discriminatie.

Hier werd aan toegevoegd dat een verbod op religieuze of politieke symbolen kan zorgen voor indirecte discriminatie op grond van godsdienst, maar dat dit gerechtvaardigd is zolang het verbod zich niet op één specifieke godsdienst richt.