Wat gebeurt er met de aarde als mensen uitsterven?

Huisdieren die elkaar opeten en de Eiffeltoren die uiteenvalt: zo vergaat het de aarde als de mensheid plots zou uitsterven.

Na driehonderd jaar zal de Eiffeltoren het begeven nadat de stalen constructie door corrosie is aangetast.
Na driehonderd jaar zal de Eiffeltoren het begeven nadat de stalen constructie door corrosie is aangetast. YouTube

Stel je eens voor dat alle mensen ineens van de aarde zouden verdwijnen. Zomaar, plotseling. Wat zou er dan met de planeet gebeuren? Het YouTube-kanaal Mind Warehouse voerde het gedachte-experiment uit en kwam met een filmpje waarin het toekomstscenario voor de mensloze aarde wordt geschetst.

Ruim honderd miljoen jaar is er voor nodig om elk spoor van menselijk handelen op aarde uit te wissen. Niemand zal dan nog weten dat onze soort ooit op deze planeet heeft geleefd, zo blijkt uit de video. Maar ook al veel eerder zullen de meeste restanten van bewoning en cultivering verdwenen zijn.

Eiffeltoren valt uiteen

Om te beginnen met de eerste uren na plotseling uitsterven: bijna overal ter wereld zullen de lichten uitvallen. De meeste elektriciteitscentrales werken namelijk op fossiele brandstoffen en zonder menselijke aansturing zal de aanvoer stilvallen.

De natuurkrachten zullen binnen no-time vat krijgen op de bebouwing op aarde. Metalen constructies als de Eiffeltoren of de Golden Gate Bridge zullen na ongeveer driehonderd jaar door corrosie uiteenvallen. Veel beter bestand tegen deze aantasting zijn werken van steen zoals de Chinese Muur en de Egyptische piramides: deze staan na tienduizend jaar nog overeind.

Grote honden blijven over

Wat ook opvalt: nadat er onder de huisdieren een overlevingsstrijd lostbarst, zullen vooral grote honden overblijven. Sterkere soortgenoten zullen bulldogs en terriërs verslinden. Ook de wolven, uiteindelijk de oer-honden, zullen aan deze survival of the fittest moeten deelnemen en daarom terugkeren naar de verlaten steden.

Wat vooral blijkt uit het gedachte-experiment van Mind Warehouse is dat de aarde er veel beter aan toe zou zijn zonder menselijke inmenging. Verdreven vogelsoorten keren terug naar hun oorspronkelijke habitat, de walvispopulatie zal exponentieel groeien en de lucht wordt vele malen zuiverder. Na honderd miljoen jaar is elk spoor van menselijk handelen uitgewist.

Bekijk de video hier:

De video van Mind Warehouse is overigens niet nieuw. Eerder al kwam de Amerikaanse themazender History met de serie Life After People. Daarin wordt in twee seizoenen geschetst wat er met bepaalde delen van de planeet gebeurt als de mens plotseling zou uitsterven. De beelden uit bovenstaand filmpje komen uit deze serie.