VS waarschuwen Amerikanen voor terreurdreiging in Europa

Grote sportevenementen als het EK voetbal zouden volgens de VS een mogelijk doelwit kunnen zijn.

Toeristen kijken naar de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs. Foto Charles Platiau / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag burgers gewaarschuwd die deze zomer van plan zijn Europa aan te doen voor het risico op een terroristische aanslag. Grote sportevenementen als de Tour de France en het EK voetbal zouden volgens Washington een mogelijk doelwit kunnen zijn.

Beide sportevenementen worden georganiseerd in Frankrijk, waar sinds november de noodtoestand van kracht is. Ook werden restaurants, winkelcentra en toeristische trekpleisters genoemd als mogelijke doelwitten. Het ministerie zei overigens niet op de hoogte te zijn van een specifieke dreiging tijdens een van de massa-evenementen.

Drie maanden van kracht

De waarschuwing is tot 31 augustus van kracht. Het ministerie zegt burgers om extra oplettend te zijn op plekken waar veel mensen samenkomen en tijdens het gebruik van het openbaar vervoer. Ook moeten Amerikanen zich voorbereiden op mogelijke aanvullende veiligheidsmaatregelen of onverwachte verstoringen.

Bij het EK voetbal worden honderdduizenden toeristen verwacht. Een ander evenement dat naar verwachting 2,5 miljoen bezoekers trekt, zijn de katholieke Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. In verband met dit evenement sluit Polen vanaf 4 juli de grenzen en wordt iedereen die het land betreedt of verlaat gecontroleerd.