VN verhoogt dodental van vierdubbele scheepsramp

Aanvankelijk ging de vluchtelingenorganisatie uit van ruim zevenhonderd doden. Nu spreekt ze van meer dan 880.

De Italiaanse kustwacht brengt een groep migranten in veiligheid na een van de scheepsrampen van vorige week. Foto Italiaanse kustwacht / AP

Bij de scheepsrampen op de Middellandse Zee zijn vorige week nog meer migranten omgekomen dan tot dusver werd aangenomen. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) ligt het dodental op zeker 880. Dit weekeinde sprak de VN-afdeling nog van ruim zevenhonderd doden.

De UNHCR baseert zich bij de schattingen op gesprekken met overlevenden, die na de scheepsbreuken uit het water zijn gered. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vreest zelfs een nog hoger aantal doden. Volgens de IOM zijn zeker duizend mensen omgekomen of nog vermist na de rampen van vorige week.

Tot dusver zijn dit jaar volgens de VN-cijfers ruim 2.500 migranten omgekomen bij een poging vanuit Noord-Afrika per boot over te steken naar Europa. In dezelfde maanden van vorig jaar telde de organisatie 1.855 verdrinkingsdoden.

Lees ook over de identificatie van de vele anonieme migranten: Herstel van menselijke waardigheid.

Gemiddeld sterft per 81 migranten die de oversteek wagen er één door een bootramp, zo stelt de VN-woordvoerder in een toelichting op de cijfers. Daarmee is 2016 “bijzonder dodelijk”, aldus een zegsman. De UNHCR schat dat dit voorjaar ruim 200.000 migranten de Middellandse Zee zijn overgestoken, veelal vanaf Turkije naar Griekenland.

Onveilige schepen op open zee

De meeste doden vielen donderdag toen een wankel schip vlak na het verlaten van de Libische haven van Sabratha kapseisde. Volgens de VN-organisatie vonden daarbij ongeveer vijfhonderd migranten de verdrinkingsdood. Ongeveer driehonderd van hen stierven benedendeks. Ook woensdag stierven honderd mensen toen een boot van mensensmokkelaars omsloeg.

Vlak voor het weekeinde kwam daar nog een nieuwe ramp bij, toen een overvolle boot water begon te maken. Een schip van de Italiaanse marine kon nog 135 opvarenden redden, maar trof ook tientallen doden aan. De vierde scheepsbreuk vond dit weekeinde plaats en is nog niet eerder gemeld. Volgens de VN ging het om een rubberboot die lek raakte.

Zo’n 11.000 migranten gered in een week

De rampen van afgelopen week tonen volgens de vluchtelingenorganisatie aan hoe hard de aanwezigheid van reddingsschepen op de Middellandse Zee nodig is. In een week tijd zijn ongeveer 11.000 bootvluchtelingen opgepikt door de vele schepen in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Sicilië.

Nu het weer beter wordt - warmere zeetemperaturen en een kalmere zee - wagen veel migranten opnieuw de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. De meeste van hen werden opgepikt van boten afkomstig uit Libië.