Vertrouwde stijl Garbage klinkt nog steeds actueel

De Amerikaans band Garbage was de afgelopen tien jaar nauwelijks actief. In een goedgevuld Paradiso klonk maandagavond hun vertrouwde, nog steeds actuele stijl.

Het duurde gisteravond even voordat ze loskwam, maar toen was zangeres Shirley Manson, van de Amerikaanse band Garbage, weer de springerige zangeres die twintig jaar geleden verraste met haar tegendraadse houding. ‘Only Happy When It Rains’, zong ze in de doorbraak-hit uit 1995. Garbage combineerde hun zware rockstijl met een basis van nauwgezette elektronische beats, zoals destijds vernieuwend was.

De afgelopen tien jaar was de band nauwelijks actief, maar bij hun concert gisteravond, in een goed gevuld Paradiso, Amsterdam, klonk de vertrouwde stijl nog actueel. De ruige baslijnen van nieuwe aanwinst Eric Avery (ex-Jane’s Addiction) werden een kronkelende ruggengraat binnen dit strenge geluid.

Opbloeien

In een wit-zwarte latex jurk, met roze haar en zilveren schoenen was Manson weer blikvanger van de band. De eerste helft van het concert was ze ongenaakbaar, maar toen ze eenmaal een deugdelijke ventilator kreeg, bloeide Manson op. De band speelde als altijd zonder versterkers en speakers op het podium - het geluid wordt versterkt via een zender-systeem - waardoor er ruimte was om met wapperend haar heen en weer te rennen.

Of ze zong liggend op haar rug, zoals tijdens ‘Why Do You Love Me’. Sommige nummers klinken drammerig, zoals ‘Sex Is Not The Enemy’. De band gedijt het best bij een huwelijk tussen duistere beats en lyrisch gitaargeweld, zoals in het recente ‘Blood For Poppies’. Manson zei dat ze genoeg heeft van ‘vrolijke popmuziek’ en terugverlangt naar de donkere ‘gothic’-stijl uit de jaren tachtig. Ze geeft zelf het goede voorbeeld.