Van Miltenburg en Schippers niet opnieuw op VVD-lijst

Schippers keert mogelijk wel als minister terug, Van Miltenburg stapte in december vorig jaar op als voorzitter van de Tweede Kamer.

Anouchka van Miltenburg en Edith Schippers bij de premiere van Gooische Vrouwen 2 in 2014. Foto Levin den Boer / ANP

Minister Edith Schippers (VWS) wil bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet opnieuw op de VVD-lijst staan. Dat bevestigt haar woordvoerder aan NRC.

Het betekent niet dat Schippers uit de politiek verdwijnt. Mogelijk blijft ze wel minister als de VVD in een nieuw kabinet komt. Daarover beslist ze echter pas als het “aan de orde” is, zegt haar woordvoerder. In 2012 stond Schippers direct achter lijsttrekker Mark Rutte op plaats twee. Ze behaalde bijna 124.000 voorkeursstemmen.

Ook Anouchka van Miltenburg, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, stelt zich niet beschikbaar voor een volgende zittingsperiode. Dinsdag verloopt bij de VVD de deadline voor aanmelding voor de kandidatenlijst voor de komende parlementsverkiezingen en ze heeft „zich niet opnieuw kandidaat gesteld”, laat ze NRC weten.

Van Miltenburg stapte in december op als voorzitter. Formele aanleiding was haar rol in de ‘Teevendeal’, onder haar verantwoordelijkheid was een aan haar gerichte vertrouwelijke brief over de schikking met drugscrimineel Cees H. vernietigd. Maar in de Tweede Kamer bestond al kort na haar aantreden in september 2012 onvrede over haar functioneren.

Teeven wel opnieuw aangemeld

Oud-staatssecretaris Fred Teeven heeft zich wel opnieuw aangemeld voor de lijst, maar zei de duur tot verkiezingen nog wel lang te vinden. Hij laat zijn echte besluit „nog even boven de markt hangen”, zei hij. Teeven ging na zijn aftreden als staatssecretaris naar aanleiding van de naar hem vernoemde Teevendeal – hij sloot destijds als officier van justitie de schikking met Cees H. – terug de Tweede Kamer in.

Andere VVD’ers die zich niet opnieuw voor de lijst hebben gemeld zijn onder andere financieel woordvoerder Helma Neppérus, Ybeltje Berckmoes en Anne-Wil Lucas.

Voor hun uiteindelijke notering op de kandidatenlijst moeten de VVD’ers die zich wél hebben aangemeld nog even geduld hebben. Nieuwe kandidaten moeten assessments doen en pas op 11 november maakt de partij de advieslijst bekend.