Tbs’ers vaker ongeoorloofd afwezig uit kliniek

In 2015 kwam het 49 keer voor dat een tbs’er niet of te laat terugkwam bij de kliniek. Een jaar eerder gebeurde dat 39 keer.

De buitenkant van de Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen. Foto Remko de Waal / ANP

Tbs’ers zijn vorig jaar vaker ongeoorloofd afwezig geweest dan voorgaande jaren. Het gebeurde in 2015 in totaal 49 keer dat een tbs’er niet of te laat terugkwam bij de kliniek, zo liet staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) dinsdag weten. Een jaar eerder gebeurde dat maar 39 keer.

Volgens de bewindsman gaat het om 44 tbs’ers, die inmiddels allemaal weer terug zijn in hun kliniek. In 32 gevallen gebeurde dat al binnen een etmaal, zo schrijft Dijkhoff in een brief aan de Kamer. Dat iemand tijdens zijn verlof een misdrijf pleegde, kwam in 2015 drie keer voor.

Over de afgelopen tien jaar was er jaarlijks gemiddeld 46 keer sprake van ongeoorloofde afwezigheid, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie. Dat dit aantal soms hoger en soms lager ligt, komt door “de kleine aantallen”, aldus Dijkhoff. Bovendien blijft het aantal “zeer beperkt ten opzichte van het totaal aantal verlofbewegingen”. Dat lag vorig jaar rond de 50.000.

Een jaar geen verlof

De kliniek waar vorig jaar de meeste tbs’ers ongeoorloofd afwezig waren, is de Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen. Het gebeurde daar twaalf keer dat een tbs’er niet of te laat terugkwam van verlof. Ook in Woenselse Poort (Eindhoven) en Inforsa (Amsterdam) was verhoudingswijs vaak sprake van ongeoorloofde afwezigheid. Samen met die klinieken wordt nu gezocht naar een oorzaak.

Sinds 2011 wordt aan tbs’ers die langer dan 24 uur ongeoorloofd afwezig waren één jaar lang geen verlof verleend. Ook tbs-gestelden die verdacht worden van een strafbaar feit waarbij voorlopige hechtenis mogelijk is, mogen een jaar niet met verlof. In 2015 werd deze regeling bij 25 mensen toegepast.

    • Joost Pijpker