Sylvana Simons gaat aangifte doen van racisme

De presentatrice kreeg veel negatieve reacties nadat ze zich onlangs aansloot bij de politieke partij Denk.

Presentatrice Sylvana Simons maakte onlangs bekend zich aan te sluiten bij DENK.
Presentatrice Sylvana Simons maakte onlangs bekend zich aan te sluiten bij DENK. Foto Freek van Asperen/ANP

Presentatrice Sylvana Simons gaat dinsdag bij de politie aangifte doen van racisme. Dat heeft haar partij Denk dinsdag bekendgemaakt. Aanleiding is de storm aan reacties die losbarstte nadat Simons anderhalve week geleden bekendmaakte de politiek in te gaan voor de beweging van de Turks-Nederlandse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk.

“Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan”, stelt de presentatrice in een verklaring:

“Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken. Het is tijd dat het maatschappelijke debat zich verplaatst naar de politieke arena.”

Simons is van mening dat de reacties die richting haar geuit zijn exemplarisch zijn voor wat veel minderheden in de samenleving “dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of opstraat”. Het is volgens haar dan ook “van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden.” Ze zal zich bij haar aangifte vooral baseren op berichten op Twitter en Facebook die ze heeft ontvangen nadat ze haar besluit wereldkundig maakte.

Uitzwaaidag

De aankondiging de politiek in te gaan en de bijbehorende optredens in De Wereld Draait Door en RTL Late Night leidden de afgelopen anderhalve week tot veel negatieve reacties op sociale media. Duizenden mensen sloten zich op Facebook aan bij de “Uitzwaaidag Sylvana Simons” op 6 december, verwijzend naar de dag dat de Sint en zijn Pieten met de stoomboot terug naar Spanje gaan. De pagina is inmiddels offline gehaald.

(Tekst gaat door onder de video)

Het Openbaar Ministerie gaf in reactie op de vele negatieve uitingen aan dat het op eigen initiatief in gesprek wil gaan met Simons om te bekijken of er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging of belediging en of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Een woordvoerder van het OM meldt dinsdag dat het gesprek nog niet heeft plaatsgevonden en de aangifte dus ook niet daaruit voortvloeit.

Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van Denk, kondigt in een reactie aan dat hij een Kamerdebat gaat aanvragen met premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher “over racisme in onze samenleving”.

Etnisch profileren

De discussie rondom racisme in de samenleving laait de laatste tijd weer op, onder meer door de discussie rondom het uiterlijk van zwarte piet. Maandag beklaagde rapper Typhoon zich op Instagram over het “etnisch profileren” door twee politieagenten in Zwolle. Hij kreeg te horen dat zijn nieuwe auto niet matchte met zijn profiel. Volgens de rapper overkomt hem dat regelmatig. De politie excuseerde zich later voor het voorval.