Staat stevent af op verlies bij beursgang van ASR

ASR wordt op 10 juni naar de beurs gebracht. De staat schat de opbrengst nu op maximaal 3,3 miljard euro.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA). Foto Phil Nijhuis

De staat begint over twee weken met de verkoop van verzekeraar ASR. Een eerste pakket aandelen wordt op 10 juni naar de Amsterdamse beurs gebracht. Die aandelen moeten de overheid 1 tot 1,3 miljard euro opleveren.

Dat hebben de staat en ASR maandag bekendgemaakt. Dat ASR, met 2,2 miljoen klanten de vierde verzekeraar van Nederland, zou worden verkocht, werd twee weken geleden aangekondigd. Onbekend waren toen nog de datum en de beoogde opbrengst.

De staat kan de verkoop overigens op het laatste moment nog afblazen, als de omstandigheden op de beurzen ineens heel ongunstig zouden zijn. Maar zo’n last minute-afgelasting gebeurt zelden. Het leidt tot gezichtsverlies voor de verkopende partij en beleggers zullen bij een nieuwe aankondiging sceptisch zijn.

Verlies lijden

De staat wil 18 tot 22 euro per aandeel vragen (de exacte prijs wordt daags voor de beursgang bekendgemaakt). Op basis hiervan levert ASR 2,7 tot 3,3 miljard op. Toen ASR in 2008 in handen kwam van de staat – een ‘bijvangst’ van de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro – moest de staat hiervoor 3,7 miljard euro uittrekken.

Het lijkt er dus sterk op dat de staat verlies gaat lijden op de verkoop, hoewel dat pas duidelijk wordt als alle aandelen verkocht zijn. De staat verkoopt in eerste instantie 40 procent van de aandelen. De koers kan later stijgen, waardoor de opbrengst van volgende pakketten hoger kan uitvallen. Maar gezien de lastige omstandigheden, is dat onzeker.

Extreem lage rente

Het tijdstip waarop de staat ASR verkoopt is moeilijk. Verzekeraars staan onder druk en dat kan beleggers afschrikken. Verzekeraars kampen vooral met de extreem lage rente, die de opbrengsten van beleggingen drukt. Daardoor wordt het moeilijker om uitkeringsbeloftes aan polishouders na te komen. Maar ook is er naar sommige producten nauwelijks nog vraag en dreigen er miljardenclaims wegens de woekerpolisaffaire.

De staat wil het eerste pakket aandelen van ASR niettemin graag verkocht hebben vóór het Brexit-referendum op 23 juni. In het geval dat de Britten voor een Brexit stemmen, ontstaat waarschijnlijk grote onrust op de beurzen en dat is slecht voor de opbrengst van de aandelen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wil banken en verzekeraars die genationaliseerd moesten worden in principe zo snel mogelijk weer privatiseren. Dat zou goed zou zijn voor de concurrentie. De Europese Commissie legt restricties op aan bedrijven die staatssteun kregen.

Eind vorig jaar begon de overheid al met de verkoop van ABN Amro. Van die bank zijn inmiddels een kwart van de aandelen beursgenoteerd. Als de beursgang van ASR voorspoedig gaat, is het plan om ook SNS Bank op korte termijn te privatiseren.