Poolse staat wil Roman Polanski alsnog uitleveren

Polen vecht het gerechtelijke besluit om Polanski niet uit te leveren alsnog aan.

Archieffoto van Roman Polanski uit 2002. Foto: Marcel Antonisse / ANP

Polen vecht de beslissing aan van een Poolse rechter om filmmaker Roman Polanski niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Dat maakte Zbigniew Ziobro, de Poolse openbaar aanklager annex minister van Justitie dinsdagochtend bekend, meldt AP. Het Hooggerechtshof moet zich nu over de zaak buigen.

Er loopt een Amerikaans uitleveringsverzoek tegen Polanski vanwege een misbruikzaak uit 1977. In dat jaar gaf hij toe seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje in Los Angeles. Na een afspraak met justitie heeft de filmmaker daarvoor 42 dagen vast gezeten, maar ontvluchtte de Verenigde Staten uit vrees dat het akkoord zou worden herroepen.

Uitspraak rechter

In oktober vorig jaar besliste de Poolse rechter dat Polanski niet uitgeleverd hoefde te worden aan de Verenigde Staten. Daarbij kreeg de Amerikaanse justitie er flink van langs: in de zaak zouden de regels voor een eerlijk proces tegen de 82-jarige filmmaker ernstig zijn geschonden. In eerste instantie gingen de Poolse aanklagers niet in beroep, maar dat gebeurt nu dus alsnog.

Polanski heeft de Poolse en de Franse nationaliteit en woont in Parijs. Frankrijk levert geen onderdanen uit, maar Polen, waar Polanski slechts sporadisch is, doet dat wel als de rechter het verzoek goedkeurt. Het uitleveringsverzoek kwam in 2014, nadat Polanski een prominent media-optreden had gedaan.