Piloten van Air France dreigen met nieuwe stakingen

De grootste pilotenvakbond bij Air France is bereid opnieuw in staking te gaan als de directie van het bedrijf plannen doorzet om het inkomen van piloten terug te schroeven. 68 procent van de leden van de SNPL steunde in een referendum het voornemen van de vakbondsleiding om „indien nodig” komende maand te gaan staken. Het dreigement zet de sociale verhoudingen binnen het zusterbedrijf van KLM opnieuw op scherp.

Nadat de piloten weigerden eerdere afspraken over verhoging van de arbeidsproductiviteit na te komen, kondigde Air France-topman Frédéric Gagey begin mei aan om de kostenbesparing dan maar uit lagere vergoedingen te gaan halen. Piloten zouden niet langer 50 maar 40 procent extra betaald krijgen voor ’s nachts gewerkte uren en het aantal vrije dagen zou met twaalf worden teruggebracht. Het verzet van de bonden richt zich bovendien tegen de verplaatsing van werk van Frankrijk naar het buitenland, onder andere naar KLM in Amstelveen.

„Er zullen absoluut acties in juni komen”, zei woordvoerder Emmanuel Mistrali van de SNPL maandag. Maar hoe die acties eruit gaan zien is nog lang niet duidelijk. In theorie heeft de bond nu de mogelijkheid om „zes dagen of langer” het bedrijf plat te leggen, maar de verwachting is dat gekozen wordt voor meer gerichte werkonderbrekingen van af en toe een dag, zoals eerder piloten van Lufthansa deden. Een lange pilotenstaking in 2014 kostte Air France-KLM zo’n 500 miljoen euro.