Opnieuw tientallen vrouwen aangerand bij Duits evenement

Volgens vrouwen zou het gaan om mannen met “een Zuid-Aziatisch uiterlijk’”.

Foto genomen tijdens het Slotgrachtenfestival in Darmstadt. Foto Boris Roessler / dpa / AFP

Na een muziekfestival dit weekeinde in het Duitse Darmstadt hebben enkele tientallen vrouwen aangifte gedaan van aanranding. Hoewel het om veel kleinere aantallen gaat dan de massale aanrandingen op Oudejaarsnacht in Keulen, waar zo’n duizend gevallen zijn aangemeld, is het patroon vergelijkbaar: groepjes mannen die vrouwen omsingelen en ze seksueel betasten.

Volgens de vrouwen zou het gaan om mannen met “een Zuid-Aziatisch uiterlijk”, aldus de politie. Drie Pakistaanse mannen tussen de 28 en 31 jaar zijn aangehouden, van wie er zeker twee asielzoekers zijn, en vervolgens weer vrijgelaten omdat er onvoldoende grond was om ze vast te houden.

Aantal aangiften loopt op

Het vierdaagse ‘Slotgrachtenfestival’ werd bezocht door zo’n 400.000 mensen. Aanvankelijk meldden 14 vrouwen te zijn aangerand, inmiddels is het aantal opgelopen tot 26.

De aanrandingen in Keulen leidden tot een keerpunt in het debat over vluchtelingen in Duitsland, omdat men aanvankelijk dacht dat de daders vooral recente vluchtelingen waren.

Inmiddels is duidelijk dat de grote meerderheid mannen uit Algerije en Marokko waren. Er is nog niemand voor de aanrandingen veroordeeld, omdat het erg moeilijk blijkt het bewijs rond te krijgen.