Huidskleur en leeftijd matchten niet met auto

Rapper Typhoon is ten onrechte staande gehouden.

Typhoon: „Dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving.”
Typhoon: „Dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving.” Foto ANP KIPPA

Rapper Typhoon is maandagavond in Zwolle staande gehouden door de politie vanwege zijn huidskleur. En het was niet voor het eerst, zegt hij op zijn Facebookpagina.

De rapper kreeg te horen dat zijn nieuwe auto, een Mitsubishi Outlander, niet ‘matchte’ met zijn profiel. Dit ‘etnisch profileren’, heeft Typhoon al zo vaak als reden voor politiecontrole te verstaan gekregen, dat hij er niet eens meer boos om wordt. De Zwolse politie zegt de situatie te betreuren en heeft inmiddels excuses aangeboden aan de rapper.

De agent in kwestie gaf toe, schreef rapper Typhoon op Instagram, dat hij bevooroordeeld was en dat hij er rekening mee hield dat de relatief niet zo dure auto van drugsgeld kon zijn betaald. Met het bekendmaken van de gebeurtenis via de sociale media wil Typhoon een groter probleem aankaarten. „Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving.”

Het incident komt op een moment dat het racismedebat in Nederland is verscherpt. De controverse rond Zwarte Piet is opgelaaid. Ook rond presentatrice Sylvana Simons, die aankondigde actief te worden voor de politieke partij Denk, ontstond ook een felle discussie. Simons werd het mikpunt van heftige racistisch getinte reacties.

De politie in Zwolle kwam maandagavond met een verklaring over het voorval rond de rapper. Daarin wordt toegegeven dat agenten hem controleerden „omdat ze de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden.”

Dat het racismedebat in Nederland op volle toeren draait, blijkt wel uit het aantal reacties op het Instagram-bericht van Typhoon en op een verwijzende tweet: binnen enkele uren liketen 1.500 mensen het bericht en werd Typhoon meer dan zeshonderd keer geretweet.

De politie erkende dat het voorval met de rapper niet had mogen gebeuren. Etnisch profileren mag nooit een reden zijn om iemand staande te houden, aldus de verklaring. „Wij doen niet aan etnisch profileren. In dit geval heeft de agent in kwestie inderdaad gezegd dat huidskleur één van redenen is geweest voor het staande houden, maar dat zou niet mogen. Wij willen niet handelen op basis van onderbuikgevoelens, maar op basis van feiten.”