Henk Hagoort stopt als bestuursvoorzitter bij NPO

Onder Hagoort werden een aantal ingrijpende veranderingen doorgevoerd bij de Publieke Omroep.

Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO in januari.
Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO in januari. Foto ANP/KIPPA BAS CZERWINSKI

Henk Hagoort, de hoogste baas van de publieke omroep, gaat Hilversum verlaten. De topman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt per 1 september bestuursvoorzitter van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Hagoort gaf acht jaar leiding aan de NPO. Dat is de koepelorganisatie in Hilversum die onder meer de zendtijd en de budgetten verdeelt bij de publieke omroep. De NPO stelt de netmanagers van de publieke televisiezenders aan en de zendermanagers van de publieke radiostations. Voor de NPO werkte Hagoort bij de Evangelische Omroep (EO). Zijn tweede en laatste termijn als NPO-topman zou begin 2018 aflopen.

Hagoort wordt tijdelijk opgevolgd door Shula Rijxman, zijn collega in de raad van bestuur van de publieke omroep. Rijxman, voormalig directeur van tv-producent IDtv, is sinds 4,5 jaar bestuurslid van de NPO.

Hagoort vaak tegenover omroepbazen

Toen Hagoort begon bij de publieke omroep was het zogenoemde programmeermodel net ingevoerd. Ondanks felle tegenstand van de omroepen werd dat uiteindelijk een succes. De drie publieke tv-zenders kregen elk een eigen profiel. Nederland 1 (nu NPO 1) werd de populaire massazender, Nederland 2 het verdiepende net voor nieuws, achtergronden en cultuur, en Nederland 3 werd de zender voor jongeren en experimentele tv. Het programmeermodel zorgde voor een opleving bij de publieke omroep die destijds meer concurrentie ondervond van RTL en SBS dan nu.

Onder Hagoort maakte de publieke omroep een aantal grote veranderingen door. Onder het eerste en het tweede kabinet-Rutte moest Hilversum bijna 25 procent inleveren van het mediabudget van circa 800 miljoen euro. Ook moesten de omroepverenigingen meer macht dulden van de NPO. Het centrale gezag, zo klonk de kritiek in Hilversum, bemoeit zich nu met van alles, tot en met de keuze van presentatoren van programma’s en gasten in talkshows aan toe. In die machtsstrijd stond Hagoort herhaaldelijk tegenover omroepdirecteuren als Jan Slagter (Omroep MAX) en Peter Kuipers (destijds TROS).

Discussie over politieke benoemingen

“Hilversum zal deze verbindende bestuurder gaan missen”, aldus Bruno Bruins, voorzitter van de raad van toezicht van de NPO in een persverklaring. Nu Hagoort vertrekt wordt de discussie over politieke benoemingen bij de publieke omroep weer actueel. Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) moest zich het afgelopen voorjaar enkele keren verantwoorden voor zijn omroepplannen die de benoemingen van politiek gelijkgestemden in Hilversum mogelijk zou maken.

De opposisitie stelde de benoeming van toezichthouder Bruno Bruins daarbij als voorbeeld. Bruins, prominent VVD’er, werkte samen met Sander Dekker in de gemeenteraad van Den Haag. Het is nog niet bekend wanneer de NPO een opvolger van Hagoort hoopt te vinden. De NPO zoekt al meer dan een jaar naar een nieuwe zendermanager van NPO 1, na het vertrek van Marcel Peek in april 2015.