Halep en Radwanska in Parijs onderuit na regenpauzes

Van de top tien van de plaatsingslijst doen nog vier speelsters mee. De partij van Bertens is opnieuw een dag uitgesteld.

Halep in actie tijdens de vierde ronde van Roland Garros. Foto Alastair Grant / AP

Na Viktoria Azarenka en Angelique Kerber zijn opnieuw twee topspeelsters uitgeschakeld op het tennistoernooi van Roland Garros. De als zesde geplaatste Simona Halep verloor dinsdag in de vierde ronde van Samantha Stosur, in 2010 nog finalist in Parijs. Tsvetana Pironkova schakelde kort daarop Agnieszka Radwanska uit, de nummer twee van de wereld.

Het is de vierde keer dat de 32-jarige Stosur doordringt tot de laatste acht. Voor Pironkova is het de eerste keer dat ze zo ver komt op Open Franse Tenniskampioenschappen: zij kwam nooit verder dan de derde ronde. In de volgende ronde treffen beide speelsters elkaar, met een plek in de halve finales als inzet.

Stosur en Pironkova leken aanvankelijk overigens allerminst op weg naar winst in een regenachtig Parijs. Zo ging de ongeplaatste Pironkova zondag in de eerste set met 6-2 onderuit tegen Radwanska en stond ze met 3-0 achter in de tweede set. Halep leidde met 5-3 in de eerste set toen de partij zondag vanwege regen werd onderbroken.

De rollen omgedraaid

Toen beide wedstrijden dinsdag met ruim een dag vertraging werden hervat, waren de rollen echter volkomen omgedraaid. Radwanska verloor maar liefst tien games op rij tegen Pironkova, de Bulgaarse nummer 102 van de wereld. Even leefde de Poolse nog op en won ze drie games, maar uiteindelijk behield Pironkova haar voorsprong: 2-6, 6-3, 6-3.

Ook de Roemeense Halep was bij het hervatten van haar partij plots de goede vorm van twee dagen eerder kwijt. In de eerste set wist ze er nog een tiebreak uit te slepen, maar daarin maakte de 24-jarige finalist van 2014 geen enkel punt. De tweede set ging met 6-3 betrekkelijk gemakkelijk naar Stosur.

Bertens pas als derde in actie

Van de tien hoogstgeplaatste speelsters doen er halverwege de vierde ronde nog maar vier mee aan Roland Garros. Naast titelverdedigster Serena Williams zijn dat Garbine Muguruza, Timea Bacsinszky en Venus Williams. De nummer drie van de wereld, Angelique Kerber, verliet het toernooi al in de eerste ronde na een nederlaag tegen Kiki Bertens.

De vierderondepartij van Bertens gaat dinsdag door de vele regen opnieuw niet door. De Nederlandse zou aanvankelijk op maandag in actie komen, maar dat werd uitgesteld naar dinsdag. Doordat veel partijen opnieuw vertraging opliepen is haar wedstrijd tegen Madison Keys nu nog een dag opgeschoven.